spot_img
11.2 C
London
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: 1 στους 3 θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές φέτος.

Ελλάδα: 1 στους 3 θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές φέτος.

Οι μισοί Ελληνες αδυνατούν να πάνε έστω μία εβδομάδα διακοπές

  Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καταγράφει τις καταναλωτικές τάσεις για την κρίση της πανδημίας COVID-19. Εκτιμά πως  το 14% των καταναλωτών  θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο, ενώ το 18% θεωρεί ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα, γεγονός που συνδέεται είτε με την οικονομική κατάστασή του είτε με αλλαγές στις επιλογές διακοπών του (π.χ. επιλογή δωματίων αντί μονάδων).

 Από την άλλη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 44%, θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος, ενώ το 24% δεν γνωρίζει εάν θα κάνει διακοπές, αναμένοντας πιθανώς πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον εσωτερικό τουρισμό εν μέσω πανδημίας

«Μαύρη» σεζόν προμηνύεται φέτος για τον ελληνικό Τουρισμό.

Με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πληρότητες του Ιουλίου (25% πανελλαδικά) και το «μούδιασμα» από τις «χλωμές» τάσεις που προδιαγράφονται για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι επαγγελματίες του κλάδου θα καταβάλλουν προσπάθειες να τονώσουν τουλάχιστον την εσωτερική κίνηση, τον εγχώριο τουρισμό.

Πέρα από το μειωμένο ΦΠΑ, που ισχύει για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κι από τα «ενισχυμένα» πακέτα κοινωνικού τουρισμού, τα ξενοδοχεία ετοιμάζουν εκπτωτικά πακέτα, ποντάροντας ότι έτσι θα προσελκύσουν τους αναποφάσιστους.

Το πρόβλημα είναι πάντως το ελλιπές εισόδημα αυτό που βάζει «φρένο» στις διακοπές, με αποτέλεσμα 1 στους 2 δεν «βγαίνει» οικονομικά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναμφίβολα, ο φόβος που προκαλεί ο κορωνοϊός λειτουργεί ανασταλτικά, ωστόσο τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ένα ακόμα αδύναμο σημείο του εσωτερικού τουρισμού ποιυ δεν είναι άλλο από την έλλειψη επαρκούς εισοδήματος για διακοπές έστω μιας εβδομάδας.

Σημανική επίδραση στα σχέδια των Ελλήνων καταναλωτών για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους έχει η πανδημία, με μόλις 1 στους 3 να δηλώνει πως θα κάνει διακοπές φέτος.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα