spot_img
8.4 C
London
ΑρχικήΘεοφάνεια με τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Θεοφάνεια με τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Με ομαλό τρόπο εξελίσσεται από το πρωί ο εορτασμός των Θεοφανείων με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων στις εκκλησίες.

Προσπάθεια να εορταστεί η σημερινή ημέρα των Θεοφανείων χωρίς παρεκτροπές και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, καταβάλουν από χθες Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος, μετά την αρχική αντίδραση της Εκκλησίας και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να εορταστεί με ανοιχτές τις Εκκλησίες και παρουσία πιστών.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωστοποίησε την απόφασή του να μη μεταβεί στο Μοσχάτο για τον αγιασμό των υδάτων, όπως αρχικά προγραμματιζόταν και με επιστολή του στους Μητροπολίτες τονίζει ότι η Εκκλησία παραμένει αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών που περιλαμβάνουν αυστηρή τήρηση των μέτρων, καθορισμένο αριθμό πιστών, λειτουργίες εντός των ναών και καμία τελετή σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτείας αυτό που προβλέπεται είναι η εορταστική Θεία Λειτουργία να τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών και αποκλειστικά εντός των Ιερών Ναών, χωρίς την παρουσία πιστών και χωρίς τελετές αγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς ή προαύλιους χώρους.

Οι πιστοί, πάντα κατά αναλογία του αριθμού με τα τετραγωνικά των εκκλησιών και των Μητροπόλεων, θα μπορούν να προσέλθουν για ατομική προσευχή μετά τη Θεία Λειτουργία.

Σε εφαρμογή και ήπια αστυνόμευση με διακριτική επιτήρηση Μητροπόλεων και Ιερών Ναών στην Αττική και την Επικράτεια, ιδιαίτερα σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες όπου παραδοσιακά αποτελούν το επίκεντρο του σημερινού εορτασμού.

Με πειθώ, παρουσία και αστυνόμευση θα καταβληθεί η προσπάθεια να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα όπως ίσχυσε και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας στην ΕΡΤ.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ζωή, τόνισε σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και επιβεβαίωσε ότι η εορταστική Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός του ναού.

Έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης από πολύ νωρίς οι πιστοί σχημάτιζαν ουρά, περιμένοντας να κοινωνήσουν.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Θεοφάνεια: Ανοικτές εκκλησίες με αυστηρά μέτρα – Αγιασμός εντός των ναών (video)

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα