spot_img
8.5 C
London
ΑρχικήΔεύσμευση των G20: «Θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την παγκόσμια...

Δεύσμευση των G20: «Θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία»

Οι ηγέτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου των χωρών της ομάδας των G20 τόνισαν την Τετάρτη την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορονοϊού και δεσμεύτηκαν να κάνουν “ό,τι χρειαστεί” για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των G20 συμφώνησαν επί της αρχής για πρώτη φορά σε ένα “Κοινό Πλαίσιο” που θα διαχειρίζεται ανά περίπτωση τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χωρών χαμηλού εισοδήματος που πιέζονται από τα χρέη.

Αυτό συνιστά σημαντικό βήμα μπροστά για την Κίνα η οποία εξελίχθηκε σε σημαντικό πιστωτή των φτωχών χωρών τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιστεκόταν στην προοπτική διαγραφής των χρεών, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στις συζητήσεις της G20.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν το “πάγωμα” των επίσημων διμερών πληρωμών χρέους κατά έξι μήνες, δεδομένων των συνεχιζόμενων πιέσεων ρευστότητας για τις φτωχότερες χώρες, ενώ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απουσία των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στο μορατόριουμ. 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass είπε στους αξιωματούχους της G20 ότι είναι σημαντικό να δουν πέρα από την πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης του Χρέους, η οποία απλά αναβάλλει τις πληρωμές αλλά δεν τις μειώνει.

Εξήγησε πως το επείγον της κρίσης -η οποία απειλεί να ωθήσει 150 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το 2021- απαιτεί πιο αποφασιστική και ταχύτερη δράση για τη μείωση του χρέους των πιο χρεωμένων από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα