spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΓερμανός ΥΠΕΞ: Ακύρωσε την επίσκεψή στην Τουρκία – Την Τρίτη θα βρεθεί...

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ακύρωσε την επίσκεψή στην Τουρκία – Την Τρίτη θα βρεθεί σε Αθήνα και Λευκωσία

Ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, και έτσι θα περιοριστεί να επισκεφθεί μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό υποστηρίζει η γερμανική Deutsche Welle, η οποία αποδίδει την ακύρωση στο ότι, μετά τη νέα τουρκική Navtex, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν βλέπει κανένα λόγο να ταξιδέψει και στην Τουρκία.

Εύλογα, ωστόσο, προκύπτει το απλούστατο ερώτημα:

Και γιατί, τότε, επισκέπτεται την Ελλάδα και την Κύπρο;

Πολύ περισσότερο, τι έχει να κάνει στην Αθήνα, η οποία, μάλιστα, έχει συμφωνήσει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, και ζητάει ημερομηνίες έναρξης διερευνητικών επαφών από την Τουρκία;

Κανονικά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η οποία έχει σήμερα την προεδρία της ΕΕ, θα έπρεπε να επισκεφθεί αποκλειστικά και μόνον την Αγκυρα, προκειμένου να την πιέσει για να εγκαταλείψει τις επιθετικες κινήσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρακτικές που δεν αφορούν μόνον την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον Καύκασο, καθώς και τη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτων, τι νόημα έχει η επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία; Για να εκφράσει την ευρωπαϊκή συμπαράστασή του; Αναμφισβήτητα είναι πολύ χρήσιμη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά η Ελλάδα έχει “χορτάσει” από ευχολόγια.

Να σημειωθεί, πάντως, πως επισήμως το Βερολίνο δεν είχε ανακοινώσει επίσκεψη Μάας στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία).

Σκοπός της επίσκεψής του φερόταν να είναι το καθάρισμα του δρόμου από τα τελευταία αγκάθια, προκειμένου να αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Τώρα, μετά την τελευταία τουρκική Navtex, που αποτελεί και ευθεία προσβολή του Βερολίνου εκ μέρους της Αγκυρας, σε τι αποσκοπεί η επίσκεψή του στην Αθήνα και όχι στην τουρκική πρωτεύουσα; Να ζητήσει, μήπως, περισσότερες υποχωρήσεις από την Ελλάδα;

Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της Deutsche Welle, δεδομένου ότι, έως τώρα, επίσημα δεν έχει διαψευσθεί ότι ο Γερμανός υπουργός δεν θα πάει και στην Αγκυρα.

Το Βερολίνο, πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν βλέπει κανένα νόημα σε μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Δηλώνει, επίσης, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για έναρξη διαλόγου της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο, αν και επικρατεί γερμανική “σιγή ασυρμάτου” ως προς το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία.

Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο Χ.Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι, με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών “δεν θα είχε κανένα νόημα”.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα