spot_img
4.4 C
London
Αρχική«Black out» στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας – Επιστρέφουν τα χειρόγραφα έντυπα

«Black out» στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας – Επιστρέφουν τα χειρόγραφα έντυπα

Έντονα ήταν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα να παγώσουν εδώ και μία εβδομάδα οι διαδικασίες έκδοσης αδειών κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων, καθώς και οι μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων οχημάτων.

Με σχετική εγκύκλιο που εξεδόθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος η κυκλοφορία εντός της χώρας μας μοτοσικλετών, επιβατικών οχημάτων, φορτηγών κάθε κατηγορίας (μηχανοκίνητων, ρυμουλκουμένων και ημιρυμουλκουμένων) και λεωφορείων, δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται χωρίς την έκδοση του γνωστού εντύπου άδειας κυκλοφορίας – αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθούν για περίοδο ενός μήνα χειρόγραφα έντυπα.

Αναλυτικότερα

προβλέπεται η θέση σε κυκλοφορία οχήματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από έκδοση του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης Οχημάτων, με την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας να παραδίδει στον ενδιαφερόμενο φωτοαντίγραφο του αντίτυπου Α του Πιστοποιητικού κάθε μία σελίδα του οποίου θα φέρει σφραγίδα της υπηρεσίας, ονοματεπώνυμο και υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου και θα αναγράφονται o αριθμός των χορηγούμενων πινακίδων κυκλοφορίας,

ονοματεπώνυμο και όνομα πατρός ή επωνυμία και Α.Φ.Μ. του προσώπου στο όνομα του οποίου το όχημα πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία, το μεικτό και ωφέλιμο βάρος των φορτηγών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία παρατήρηση ή δέσμευση, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία – λ.χ. παρακράτηση κυριότητας, κατηγορία οχήματος, χρήση (ιδιωτική / δημόσια), μεταφορικό έργο, έδρα Ε.Δ.Χ. οχήματος, αμεταβίβαστο κλπ.

Στο φωτοαντίγραφο του αντίτυπου Α του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης που χορηγείται αναγράφεται ο κωδικός εργοστασίου κατασκευής και ο κωδικός τύπου, όπως φαίνεται από το δελτίο κοινοποίησης που έχει εκδοθεί και προκύπτει από το τεχνικό αρχείο οχημάτων για τις περιπτώσεις καινούργιων οχημάτων.

Τι επιτρέπεται

Η κυκλοφορία οχήματος που έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία στην Ελλάδα κατόπιν μεταβίβασης θα επιτρέπεται με θεωρημένο αντίγραφο της υφιστάμενης άδειας κυκλοφορίας, επί της οποίας έχει καταχωρηθεί η μεταβίβαση στο νέο ιδιοκτήτη. Επί της αδείας συμπληρώνονται από την υπηρεσία τα αναφερόμενα ανωτέρω στοιχεία που απαιτούνται, εφ’ όσον δεν προκύπτουν από την άδεια κυκλοφορίας, και η ημερομηνία της μεταβίβασης.

Στις σχετικές διευκρινήσεις στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνεται ότι σε όλες τις διαδικασίες αναζητούνται όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ή αντιγράφου αδείας κυκλοφορίας ή τη χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας των υπ’ όψη οχημάτων, τα οποία τηρούνται στο φάκελο του οχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω έντυπα, τα οποία επέχουν θέση άδειας κυκλοφορίας, ισχύουν για ένα μήνα από την χορήγησή τους και οι κάτοχοί τους προσέρχονται στην υπηρεσία για την έκδοση του εντύπου άδειας κυκλοφορίας, χωρίς καταβολή επιπλέον τελών.

Τόσο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και τα όργανα ελέγχου, θα δέχονται τα προαναφερθέντα έντυπα ως έγγραφα κυκλοφορίας των οχημάτων.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα