Τι θα γίνει με τα μειωμένα ενοίκια – Πού και πότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώνουν τις απώλειες εισοδήματός τους

0
11

Μπορεί τα μέτρα για την οικειοθελή και την υποχρεωτική μείωση ενοικίων να ψηφίστηκαν, αυτό όμως δεν σημάνει ότι μπορούν και να εφαρμοστούν!

Τυπικά, τα μέτρα παραμένουν ανενεργά καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν και τα μισθώματα του Σεπτεμβρίου (με το μήνα να λήγει σε 4 ημέρες!). Οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες για να προσδιοριστεί το εύρος της εφαρμογής των υποχρεωτικών μειώσεων αλλά και οι λεπτομέρειες για το πως θα γίνονται οι οικειοθελείς μειώσεις και πως θα αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των ακίνητων.

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) “παρότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4722/2020 για την αναγκαστική παράταση της μείωσης κατά 40% σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθωμάτων και κατοικιών, αλλά και για τη φορολογική πριμοδότηση των προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30% εν τούτοις καθυστερούν και εν έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες των ΚΑΔ που εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις: Εκείνες για τις οποίες συνεχίζεται η υποχρεωτική μείωση του 40% και για το Σεπτέμβριο (πιθανότατα οι 5 κατηγορίες που είχαν μείωση και ολόκληρο το καλοκαίρι) και εκείνες για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα αποδεχθούν προαιρετική μείωση τουλάχιστον 30% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας το ίδιο φορολογικό μπόνους του 12% επί του αρχικού ενοικίου (πιθανότατα οι εμπορικές μισθώσεις)”.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι υποχρεωτικές μειώσεις και να επιδοτηθούν αποτελεσματικότερα οι προαιρετικές μειώσεις, εκεί όπου υπάρχει πράγματι ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων.

Με δεδομένο ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους σε υποχρεωτική ή εθελοντική μορφή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τις απώλειες εισοδήματός τους στο Taxisnet.

Ειδικότερα:

Μέχρι 9 Οκτωβρίου 2020:

Μπορεί να υποβληθεί αρχική δήλωση COVID για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο 2020.

Μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση COVID για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο Μάιο Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Οι μισθωτές πρέπει εντός 7 ημερών από τη λήξη να αποδεχθούν τη δήλωση αυτή. Εάν δεν το πράξουν τότε θεωρείται ότι τα αποδέχθηκαν σιωπηρά.

Μέχρι 20 Οκτωβρίου 2020:

Μπορεί να υποβληθεί αρχική δήλωση COVID για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Οι μισθωτές πρέπει εντός 7 ημερών από τη λήξη να αποδεχθούν τη δήλωση αυτή. Εάν δεν το πράξουν τότε θεωρείται ότι τα αποδέχθηκαν σιωπηρά.

Για τη δήλωση της απώλειας εισοδήματος λόγω εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών η εφαρμογή δήλωσης των ενοικίων, λογικά, θα παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υποχρεώσεις για Μισθωτήρια συμβόλαια

Μέχρι 20 Οκτωβρίου 2020: Πρέπει να δηλωθεί η έναρξη ή τροποποίηση μίσθωσης που συνήφθη από 1/8 έως 31/8/2020.

Μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2020: Πρέπει να δηλωθεί η σιωπηρή παράταση της διάρκειας της μίσθωσης που ίσχυε στις 12/6/2020, και δεν είχε δηλωθεί ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. (Αφορά μισθώσεις πριν και μετά την 1/1/2014).

Επίσης πρέπει να δηλωθεί η μεταβολή του ποσού του μισθώματος που ίσχυε στις 12/6/2020 και δεν είχε δηλωθεί ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. (Αφορά μισθώσεις πριν και μετά την 1/1/2014).

Πρέπει να δηλωθεί και η ημερομηνία λύσης της μίσθωσης (και απόδοσης του ακινήτου) που έχει επέλθει πριν την 12/6/2020 και η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Προσοχή: Εάν δεν δηλωθεί ηλεκτρονικά η λύση τότε θεωρείται ότι η μίσθωση ισχύει ακόμη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here