spot_img
17.7 C
London
Αρχική134 Ιρακινοί επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους από την Ελλάδα

134 Ιρακινοί επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους από την Ελλάδα

Εκατόν τριάντα τέσσερις Ιρακινοί επέστρεψαν σήμερα (6/8/2020) εθελοντικά στην πατρίδα τους με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο του προγράμματος υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Από αυτούς οι 40 είχαν ενταχθεί στο ενισχυμένο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο από την Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον.

Η σημερινή αναχώρησή τους σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος, το οποίο θα αφορά σε 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά.

Πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, λαμβάνοντας ενισχυμένο οικονομικό βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους 134 Ιρακινούς που αναχώρησαν σήμερα βρίσκονταν και 38 παιδιά, εκ των οποίων τα 2 ήταν ασυνόδευτα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,  βρέθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο και αναφέρθηκε στη σημερινή αναχώρηση των 134 Ιρακινών.

«Ήταν η μεγαλύτερη εθελοντική επιστροφή που έχει γίνει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας.»

Στη συνέχεια, τόνισε:

«Σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων, η αποσυμφόρηση των νησιών και όλης της χώρας βήμα-βήμα γίνεται πράξη.

Θα συνεχίσουμε τις εθελοντικές επιστροφές.

Έχουμε στόχο 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.»

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε:

«Είναι μια ξεχωριστή ημέρα, που όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια είναι ικανοποιημένοι.

Η Ελλάδα γιατί με αυτό το πρόγραμμα βοηθά στην αποσυμφόρηση, κατά κύριο λόγο, των νησιών, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, γιατί ξεκινάνε μια καινούρια ζωή στον τόπο τους με αξιοπρέπεια, και η χώρα καταγωγής τους, το Ιράκ, διότι ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να είναι μια ενίσχυση για τις τοπικές κοινωνίες.»

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε:

«Η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την πρεσβεία του Ιράκ για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, δημιουργεί πλέον στέρεη βάση για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ, διότι πράγματι, η συνεργασία ήταν υποδειγματική.»

Ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα, Σορς Χαλίντ Σαΐντ, εξήγησε ότι πέρυσι περίπου 4.000 Ιρακινοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ασφάλεια στο Ιράκ.

Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης που σε συνεργασία με την πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κατάφεραν ένας σημαντικός αριθμός Ιρακινών να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέδειξε τη δυσκολία στην οργάνωση μιας τέτοιας αποστολής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας:

«Η μεγαλύτερη ομάδα επιστροφών στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία.»

Έπειτα, δήλωσε πως οι εθελοντικές επιστροφές μεταναστών αποτελούν έναν τρόπο «υποστήριξης των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι εδώ και θέλουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους.»

Ο Σαλίχ Αχμέντ ήταν ένας από τους Ιρακινούς που επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το οικονομικό κίνητρο δεν καθόρισε την απόφασή του να γυρίσει στη χώρα του, αλλά η διάθεσή του να ξαναδεί τη γυναίκα και τα υπόλοιπα παιδιά του που βρίσκονται στο Ιράκ.

Ο Σαλίχ διέμεινε οκτώ μήνες στην Ελλάδα και είπε:

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με φιλοξένησε σαν χώρα.»

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράκ και ο Αχμάντ.

Όπως ανέφερε ο άντρας Ιρακινός, δεν κατάφερε να πάρει τα απαιτούμενα έγγραφα εδώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020.

Συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα