spot_img
12.8 C
London
ΑρχικήΥγείαΚορονοϊός: Καθοριστική η συμπεριφορά των νέων για τη μετάδοση του ιού –...

Κορονοϊός: Καθοριστική η συμπεριφορά των νέων για τη μετάδοση του ιού – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Η αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Οι νεότερες ηλικίες χρειάζεται να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν υπεύθυνη στάση, ώστε να καταπολεμηθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός δεν συγχωρεί «χαλαρές» συμπεριφορές, χειραψίες, αγκαλιές φιλιά, συνωστισμούς.

Περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να δράσει επιθετικά.

Το μόνο μέτρο, λοιπόν, που ανακόπτει τη διασπορά του είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι παρών, «αόρατος, ύπουλος» και επικίνδυνος.

Τόσο η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης covid-19 όσο και η συμπεριφορά των νέων προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Σαφώς και η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, αλλά σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό.

Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας και το δυναμικό εξάπλωσής του τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς.»

Η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως η αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής από τους νέους

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στον Covid-19.

«Οφείλουν να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», σημείωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια άποψη εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος:

«Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική.

Ωστόσο, οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα.

Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές.

Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζει την επαναφορά του μέτρου για τη χρήση μάσκας:

«Είναι ένα απαραίτητο μέτρο με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η σωστή τοποθέτηση, χρήση και απόρριψη της μάσκας βοηθάει στη μείωση της διασποράς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζουν και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα».

Πώς οι νέοι θα πεισθούν και θα ευαισθητοποιηθούν για να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών;

Πρέπει να πλησιάσουμε τους νέους

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Έφη Φουσέκη, στις αρχές Μαΐου.

Τότε είχε απαντήσει στο εξής ερώτημα:

«Γιατί οι νέοι δεν σέβονται τους περιορισμούς;».

«Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέσα από τα μηνύματα προστασίας να απευθυνθούμε στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40.

Αυτό οδηγεί στην ανάγκη αφενός να σχεδιαστούν νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους και αφετέρου, να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media που χρησιμοποιούν περισσότερο.

Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά.

Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας.»

Όταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ρωτήθηκε για δεύτερο κύμα της επιδημίας, είπε ότι χρειάζεται να ανατρέξουμε στη σχετική απάντηση που έδωσε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Anthony Fauci.

Η απάντηση του Anthony Fauci:

«Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Μπορεί στη χώρα μας η επιδημιολογική καμπύλη να είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη, ωστόσο δεν φτάσαμε στο σημείο ώστε να θεωρήσουμε ότι το αρχικό επιδημικό κύμα εξαλείφθηκε.

Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι σαφές ότι μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανή, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.

Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η περαιτέρω πορεία της επιδημίας στη χώρα μας».

Δημιουργία, έγκριση και διαθεσιμότητα εμβολίων για τον covid-19

Η τεράστια ανάγκη για τη δημιουργία εμβολίων για τον SARS-CoV-2 έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση και ανταπόκριση.

Περισσότερα από 120 υποψήφια εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2, διαφορετικών τύπων, έχουν αναπτυχθεί εντός των πρώτων 5 μηνών του 2020.

Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη μελετών φάσης 3 σε δύο διαφορετικά εμβόλια (mRNA-1273 και ChAdOx1 nCoV-19).

Τα δύο αυτά εμβόλια αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικότητα ως προς την ικανότητα επαγωγής ανοσιακής απόκρισης σε πρώιμες μελέτες.  

Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στις μελέτες φάσης 3 αναμένεται να οδηγήσει σε έγκριση των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές και μετά θα αρχίσει η μαζική παραγωγή.

Ακόμα και σε περίπτωση έγκρισης, ένα εμβόλιο δε θα είναι βέβαια άμεσα διαθέσιμο για το σύνολο του πληθυσμού.

Επομένως, οι πληθυσμιακές ομάδες που προηγούνται είναι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο (άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια πνευμονική ή νεφρική νόσο, άλλες συννοσηρότητες), καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα