spot_img
11.7 C
London
ΑρχικήΕλλάδαΝομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις: “Μάχη” μέσα και έξω από την Βουλή την...

Νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις: “Μάχη” μέσα και έξω από την Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.


Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας θα διεξάγονται δύο συγκεντρώσεις: Η μια απο το ΠΑΜΕ στις 20:00 το βράδυ στο Σύνταγμα και η δεύτερη από ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Τι υποστηρίζει ο Μ. Χρυσοχοϊδης


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξηγεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά ακόμα και απο ελάχιστες μειοψηφίες χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.


Η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ


Το νομοσχέδιο και η ψήφισή του πάντως έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν ακόμη λόγο: τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τους χειρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, με τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο κείμενο του νομοσχεδίου, κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση, βέβαια, είχε εγκαίρως στείλει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο, εάν χρειαστεί, θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αλλά η ψήφισή του από μια ευρύτερη πλειοψηφία αυτομάτως δίνει στην παρέμβαση της κυβέρνησης ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση.

Παράλληλα, απομονώνει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και παγώνει την οποιαδήποτε προσέγγισή του με το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο πάντως οι αναταράξεις από την απόφαση να στηρίξει το νομοσχέδιο είναι έντονες και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση κάποιων βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία, όπως του Χάρη Καστανίδη ή ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ επιφυλάξεις στα κομματικά όργανα εξέφρασαν και οι Ευαγγελία Λιακούλη και Μιχάλης Κατρίνης.

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ


Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως το νομοσχέδιο θα μείνει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως τα ίδια λέγονταν π.χ. για τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά η συμμόρφωση των πολιτών και άρα η νομιμοποίησή του και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξε εντυπωσιακή.

Το ίδιο εκτιμάται έτσι πως μπορεί να γίνει και με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, καθώς, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «δεν θα αποτελέσει πεδίο ασκήσεων ανυπακοής».

Στην κυβέρνηση λένε επίσης, δικαιολογώντας την παρέμβασή τους, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις και συναθροίσεις. Έτσι, με το νομοσχέδιο δεν εμποδίζεται κάποιος που θέλει να διαδηλώσει ούτε καν οι ολιγομελείς ομάδες.

Αντιθέτως – όπως πάντα λένε στην κυβέρνηση – διασφαλίζονται απόλυτα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αλλά δεν είναι δικαίωμά τους να ταλαιπωρούν τους πολλούς.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει, παραποιεί και παραπληροφορεί, με στόχο να φανατίζει και να υποκινεί ακρότητες.

Νομίζει ότι μπορεί ακόμη να τρέφεται από πολιτικές πεζοδρομίου και να εμφανίζεται σαν προστάτης τους», λένε και προσθέτουν πως «ξέρουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θίγει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών».

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα