spot_img
4.7 C
London
ΑρχικήΠολιτικήΟι αλλαγές γραμμής και τα πρόσωπα επιβεβαιώνουν τις αποστάσεις με ΝΔ και...

Οι αλλαγές γραμμής και τα πρόσωπα επιβεβαιώνουν τις αποστάσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις ημέρες, στην Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις των αντιπάλων τους.

Στην προετοιμασία της επίσημης προεκλογικής περιόδου εντοπίζουν δύο σημεία που επιβεβαιώνουν τις αποστάσεις που έχουν χαράξει από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ: η πρώτη αλλάζει γραμμή για την κάλπη της απλής αναλογικής και ο δεύτερος ενσωματώνει στα ψηφοδέλτιά του, μετά τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, και τον Ευάγγελο Αντώναρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άσε ρε φίλε ήσυχο τον Αντρέα, τι σχέση έχεις»; – «Καρφιά» Σκανδαλίδη στον Τσίπρα μέσω TikTok

Στο «πισωγύρισμα» της ΝΔ και στην αλλαγή στάσης του ίδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πλέον δημόσια δίνει έμφαση στην πρώτη κάλπη και διατείνεται πως θα αξιοποιήσει το τριήμερο στο οποίο θα λάβει την διερευνητική εντολή, η Χαριλάου Τρικούπη διαβάζει την γαλάζια ανάγκη προσέλκυσης ενός πιο κεντρώου ακροατηρίου -όσων, δηλαδή, δεν βλέπουν με καλό μάτι διαχρονικά τις θεσμικές υπερβάσεις.

Παράλληλα, θεωρούν πως στην κυβέρνηση εξετάζουν επίσης τους αριθμούς των ερευνών, που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων προτιμάει να μην χρειαστεί να προσφύγουμε σε δεύτερη κάλπη. Εμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, πάντως, πως παρά την στροφή, η ΝΔ δεν έχει ακόμα στόχο τις προγραμματικές συγκλίσεις στην πρώτη κάλπη, απλώς θέλει να φανεί πως «εξάντλησε τις πιθανότητες» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που δια του προέδρου του έχει δηλώσει πως είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος και η είσοδός του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την φράση «πολιτικό απολειφάδι» που χρησιμοποίησε και πήρε πίσω μερικές ώρες αργότερα, είναι το επιστέγασμα των διακριτών γραμμών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενώ η Κουμουνδούρου στοχεύει στις προοδευτικές συγκυβερνήσεις, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, τοποθετεί στα ψηφοδέλτιά του ένα πρόσωπο που «σήκωσε» το γαλάζιο αφήγημα για την κρίση χρέους το 2010, βγάζοντας εντελώς από το κάδρο των ευθυνών τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

Παρότι δεν εκτιμάται ότι «κουβαλάει» δεξιές ψήφους για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώναρος προσφέρει μια «καραμανλική» οσμή στον ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα ξεπερνιέται από την Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι πολίτες όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να επιλέξουν την Καραμανλική δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ από την Μητσοτακική δεξιά της ΝΔ. Η χώρα έχει την ανάγκη “φυγής προς τα εμπρός”, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα του χθες», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Η διακριτή νοητή γραμμή που έχουν τραβήξει από τους αντιπάλους τους διακρίνεται, στην πασοκική οπτική, και από την στάση που κράτησαν για το «κόμμα Κασιδιάρη». Παρότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τελευταία διορθωτική ρύθμιση χωρίς διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ διάλεξε να ταχθεί υπέρ, ώστε το Κοινοβούλιο να αποκτήσει ένα πιο συντεταγμένο μέτωπο στο συγκεκριμένο που ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβολικά στην δύσκολη κρίση που έχουν μπροστά τους στις 5 Μαΐου.

«Ακόμη και στο κορυφαίο ζήτημα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, αντί να ομονοήσουν για το πώς θα εμποδίσουμε την εγκληματική οργάνωση του νεοναζισμού, που υπονομεύει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, δεν μπόρεσαν να βρουν μια κοινή λύση», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον Πειραιά, όπου βρέθηκε την Μεγάλη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο μεν κ. Μητσοτάκης, επί τρία χρόνια επέτρεπε στα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και ήρθε στο παρά πέντε να νομοθετήσει. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε το θάρρος να ψηφίσει τον νόμο, που εμποδίζει τη συμμετοχή των ακροδεξιών φονιάδων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θέλοντας προφανώς να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά».

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα