spot_img
10 C
London
ΑρχικήΤεχνολογίαΘάλασσα της Γαλιλαίας: Μετάγγιση σωτηρίας για την απειλούμενη βιβλική λίμνη

Θάλασσα της Γαλιλαίας: Μετάγγιση σωτηρίας για την απειλούμενη βιβλική λίμνη

Καθώς οι υδατοφράχτες ανοίγουν, ένας χείμαρρος κατακλύζει την στεγνή κοίτη και φτάνει στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, μια βιβλική λίμνη στο βόρειο Ισραήλ που κινδυνεύει να χαθεί λόγω της ξηρασίας και του διογκούμενου πληθυσμού γύρω της.

Το νερό είναι γλυκό, καθαρό και ακριβό. Έρχεται από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στην άλλη άκρη της χώρας και περιμένει σε ταμιευτήρες για να ξαναγεμίσει τη λίμνη αν η στάθμη ξαναπέσει.

Το νέο δίκτυο αγωγών θα επιτρέψει επίσης στο Ισραήλ να διπλασιάσει την ποσότητα νερού που πουλά στη γειτονική Ιορδανία, στο πλαίσιο συμφωνίας για νερό με αντάλλαγμα ενέργειας.

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας, στα νερά της οποίας οι χριστιανοί πιστεύουν ότι περπάτησε ο Ιησούς, είναι η κύρια πηγή νερού του Ισραήλ και σημαντική τουριστική ατραξιόν.

Η λίμνη τροφοδοτεί τον ποταμό Ιορδάνη, ο οποίος γέμιζε κάποτε με τα νερά του την Ερυθρά Θάλασσα, πριν στερέψει σχεδόν τελείως.

Έπειτα από κάθε καύσωνα ή καταρρακτώδεις βροχές, η στάθμη στη Θάλασσα της Γαλιλαίας γίνεται πρωτοσέλιδο στο Ισραήλ, σημειώνει το Reuters. Συναγερμός σημαίνει συχνά την τελευταία δεκαετία έπειτα από παρατεταμένες ξηρασίας που συρρίκνωσαν τις όχθες.

Για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία το Ισραήλ κατασκεύασε μια σειρά εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στις μεσογειακές ακτές του, μια επένδυση που προσέφερε ένα πολύτιμο πλεόνασμα νερού σε μια περιοχή που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

«Όλο το επιπλέον νερό που παράγεται θα μπορούμε να το μεταφέρουμε βόρεια στη Θάλασσα της Γαλιλαίας μέσω της εθνικής εταιρείας ύδρευσης λέει ο Γιόαβ Μπάρκεϊ της κρατικής εταιρείας Mekorot.

Η λίμνη συντηρεί μια ισχυρή τουριστική βιομηχανία στις όχθες της (Reuters)

Νερό και ειρήνη

Το σύστημα αναπλήρωσης της λίμνης μπορεί να ενεργοποιείται πιο συχνά καθώς οι εξαγωγές νερού στην Ιορδανία αυξάνονται, δηλώνει ο Μπάρκεϊ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μετάγγιση νερού από τη Μεσόγειο μπορεί να ανεβάζει τη στάθμη κατά μισό μέτρο το χρόνο.

Η συνεργασία για τη διαχείριση του νερού ήταν βασικό στοιχείο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994 ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιορδανία, αν και έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών είναι μάλλον τεταμένες.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Ισραήλ θα προσφέρει στην Ιορδανία 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού τον χρόνο, ποσότητα που διπλασιάστηκε το 2021.

Πριν από έναν χρόνο, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε σχέδιο που προβλέπει ότι η Ιορδανία θα αναπτύξει ηλιακά πάρκα ισχύος 600 megawatt για να εξάγει ρεύμα στο Ισραήλ ως αντάλλαγμα για το νερό.

Η κατασκευή του αγωγού που θα προσφέρει στην Ιορδανία 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο –όσο η συνολική κατανάλωση των πέντε μεγαλύτερων ισραηλινών πόλεων- έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο περιθώριο της περυσινής συνόδου COP27 για το κλίμα, Ισραήλ και Ιορδανία υπέγραψαν επίσης κοινή δήλωση προθέσεων για την αποκατάσταση του Ιορδάνη, του βιβλικού ποταμού που έχει πλέον μετατραπεί σε τοξικό ρυάκι.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα