spot_img
9.3 C
London
ΑρχικήΠολιτική3+1 εκκρεμότητες φρενάρουν τα άμεσα εκλογικά σενάρια

3+1 εκκρεμότητες φρενάρουν τα άμεσα εκλογικά σενάρια

Οι κυβερνητικές και οι νεοδημοκρατικές μηχανές ανεβάζουν εμφατικά την έντασή τους και, εν μέσω αδιάκοπης σεναριολογίας για τον εκλογικό χρόνο, το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων.

Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις τελευταίες τοποθετήσεις του (εντός και εκτός Ελλάδας) επιμένει να τοποθετεί την αναμέτρηση στο «τέλος της τετραετίας», υποστηρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος έχει αποφασίσει ακόμη τον ακριβή χρόνο, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμπεδώνεται ένας καθαρά εκλογικός ρυθμός, με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται εκτιμήσεις για πολύ γρήγορη προσφυγή σε εκλογές με χειμερινές κάλπες.

Το βάρος πάντως της Ηρώδου Αττικού και της κομματικής έδρας πέφτει προς το παρόν τόσο στην επίτευξη ισχυρής συσπείρωσης όσο και σε επίλυση εκκρεμοτήτων, με δεδομένο ότι για τον πρωθυπουργό «μπαίνουμε» έτσι κι αλλιώς «στην τελική ευθεία». Ειδικά πάντως τέσσερις από τις… εκκρεμότητες δείχνουν να καθορίζουν ως έναν βαθμό και τον εκλογικό ορίζοντα, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια για κάλπες πριν από την άνοιξη.

Τα ψηφοδέλτια

Σε επίπεδο προεργασίας οι λίστες των γαλάζιων υποψηφίων θα μπορούσαν να θεωρούνται έως και ολοκληρωμένες, υπό την έννοια ότι φάκελοι με ονοματεπώνυμα και βιογραφικά βρίσκονται στα χέρια της επιτελικής ομάδας η οποία τρέχει το πρότζεκτ «ψηφοδέλτια».

Εδώ και μήνες άλλωστε συναντούν πρόσωπα για προπαρασκευαστικές ζυμώσεις ο γραμματέας της παράταξης Παύλος Μαρινάκης, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ Θανάσης Νέζης μαζί με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκο.

Σε επίπεδο τελικών αποφάσεων από τον Μητσοτάκη όμως, το συνολικό σταυρόλεξο των ψηφοδελτίων μένει… άλυτο, όσο ώριμη κι αν είναι η προετοιμασία. Οπως το θέτουν κομματικές πηγές, «άλλο να λες σε κάποιον το πρώτο «προχώρα» και άλλο να παίρνει το πράσινο φως από τα κεντρικά». Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που δεν έχουν κλειδώσει τα ψηφοδέλτια οι νέες «αφίξεις» δεν προχωρούν σε οργανωμένη προεκλογική εκστρατεία, κάτι που θα απαιτήσει μεταξύ άλλων και χρόνο για να αποδώσει.

Οπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ», επιδιώκεται να εμπλουτίσουν τα ψηφοδέλτια πρόσωπα που θα κουβαλούν «προσωπικές» ψήφους, έχοντας ήδη αποτύπωμα στην κοινωνία ή και στην αγορά. Εξού και προκρίνονται αυτοδιοικητικοί καθώς και (εκλεγμένα ή μη) πρόσωπα από επιμελητήρια, ενώ ζητούμενο είναι και τα ανοίγματα στο Κέντρο και στη νέα γενιά.

Η απογραφή

«Να περιμένουμε… Θα ληφθούν υπόψη τα καινούργια πληθυσμιακά δεδομένα» λένε κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά την ανακατανομή εδρών με βάση τα οριστικά στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει στις 30 Δεκεμβρίου τα δεδομένα για τον «νόμιμο» πληθυσμό της χώρας, αυτά που ουσιαστικά θα δείξουν ποιοι ψηφίζουν πού.

Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών είναι σε ετοιμότητα για να αξιολογήσει γρήγορα τα νέα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις νέες έδρες το αργότερο μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2023 – έναν χρόνο δηλαδή μετά τη λήξη διενέργειας της απογραφής.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νυν βουλευτές – ιδίως της Περιφέρειας -, καθώς όλοι προσπαθούν να εκτιμήσουν τις μετακινήσεις εδρών, έστω με τα στοιχεία του «μόνιμου πληθυσμού», ελπίζοντας ότι η δική τους Περιφέρεια θα είναι στις… κερδισμένες.

Ενίσχυση αναμένεται στην Ανατολική Αττική που κεντρίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων, στις εκλογικές περιφέρειες της άλλοτε Β’ Αθηνών (βόρειος, νότιος, δυτικός τομέας), σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ στους «χαμένους» είναι πιθανό να βρεθούν μεταξύ άλλων η Α’ Αθήνας, η Α’ Πειραιά, σημερινές διεδρικές που θα γίνουν μονοεδρικές, όπως η Θεσπρωτία και η Καστοριά κ.ά.

Οι περιοδείες

Μετά την… πρόβα εκλογών στην Πάτρα την περασμένη εβδομάδα και την αποστροφή του πρωθυπουργού από την Καλλιθέα ότι «μυρίζει εκλογές, και δικαιολογημένα γιατί είμαστε στην τελική ευθεία», οι γαλάζιες περιοδείες μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Και με «ανανεωμένο» περιεχόμενο, καθώς θα προγραμματίζονται συνεχώς συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά Μέσα στο πρότυπο της ΔΕΘ.

«Είναι σίγουρα ένα καλό εργαλείο για να ακούμε τι λέει η κοινωνία», κατά το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι σαφώς και εργαλείο για υπερπροβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων, για την κινητοποίηση του τοπικού κομματικού μηχανισμού και για διατύπωση εκλογικών διλημμάτων.

Το πλάνο των πρωθυπουργικών περιοδειών, λένε οι πληροφορίες, εκτείνεται στον χρόνο φτάνοντας ήδη και στον προσεχή Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε άλλη μία επίσκεψή του εκτός Αττικής με μοντέλο Αχαΐας μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ στόχος είναι να έχει καλύψει την ηπειρωτική χώρα όταν φτάσει η ώρα της αναμέτρησης. Μετά το «γούρικο» – κατά τον πρωθυπουργό – Αίγιο, σειρά παίρνουν η Τρίπολη, η Λάρισα και μεταξύ άλλων περιοχές της Μακεδονίας (Κοζάνη), τα Ιωάννινα κ.λπ.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα