Χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων του Σικάγο (CPS) αποχώρησαν από περισσότερα από 30 σχολεία για να διαμαρτυρηθούν για την ανασφαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες που επέβαλε η Δημοκρατική δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ. Στις αποχές συμμετείχαν μαθητές λυκείου καθώς και μαθητές της έβδομης και όγδοης τάξης.

Πήραν τη σκυτάλη από τους συμμαθητές τους στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη που αποχώρησαν αυτή την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για τη διά ζώσης εκπαίδευση η οποία τροφοδοτεί τη μαζική εξάπλωση της πανδημίας κοροναϊού, καθώς όπως λένε δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία.

Διαδηλώσεις

Μαθητές του CPS φώναζαν για τη δημοκρατική δήμαρχο: «Η Λόρι Λάιτφουτ είναι ένοχη σαν την κόλαση»!

Τα σχολεία αποτελούν επί του παρόντος την κορυφαία πηγή εξάπλωσης του ιού, με πάνω από το 41% των κρουσμάτων να συνδέονται με σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία εντοπισμού επαφών του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις. Στο Σικάγο, 196 άνθρωποι νοσηλεύονται και 21 πεθαίνουν κάθε μέρα. Η θετικότητα των τεστ είναι πολύ υψηλή, στο 17,7%, επισήμως.

Τι δηλώνουν οι μαθητές

Αφού αποχώρησαν από αρκετά σχολεία σε όλη την πόλη, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του CPS στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν νωρίς το απόγευμα. Οι αποχές έλαβαν επίσης την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία μεταξύ του CPS και της Ένωσης Εκπαιδευτικών του Σικάγο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για τη δια ζώσης μάθηση, παρά την μεγάλη αντίθεση της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

«Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας», δήλωσε στην WSWS ένας μαθητής. «Καταλαβαίνουμε ότι οι καθηγητές φροντίζουν για εμάς… θέλουμε να λάβουμε μέρος σε αυτό και να τους υποστηρίξουμε».

Ένας άλλος μαθητής δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν». Ένας σπουδαστής της Roberto Clemente Community Academy δήλωσε στο WSWS. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε στο σχολείο. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν και πολλοί δάσκαλοι λείπουν. Θα έπρεπε να μείνουμε σπίτι και να κάνουμε τηλεκπαίδευση. Θα ήταν καλύτερα για εμάς».

Ένας τελειόφοιτος της Κοινοτικής Ακαδημίας John Marshall Harlan δήλωσε στην WSWS: «Ο κύριος στόχος μας είναι να απαιτήσουμε ασφαλέστερα σχολεία. Μας είπαν να επιστρέψουμε στα σχολεία την Τετάρτη χωρίς ασφαλέστερες συνθήκες, οι συνθήκες που υπάρχουν είναι οι ίδιες με πριν. Όλοι μας αξίζουμε να είμαστε ασφαλείς, όπως και τα στελέχη που έλαβαν αυτές τις αποφάσεις… τα οποία εργάζονται εξ αποστάσεως από το σπίτι. Είναι τυραννικό, υποκριτικό και άδικο».