Ελλάδα Τώρα

Χειρότερη η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων στην πανδημία

Κάπνισμα, κατάθλιψη και κακή διατροφή, αλλά και απομάκρυνση από τις υπηρεσίες υγείας που είναι απαραίτητες, είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την φετινή πανελλαδική έρευνα υγείας Hellas Health.

Την έρευνα παρουσίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) και ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Metron Analysis σε 1.001 άτομα από τις 5-12 Νοεμβρίου, το 40% των Ελλήνων καπνίζει (το 9% όχι καθημερινά), ενώ το 2017 το ποσοστό των καπνιστών έφτανε το 37%.

Αντίστοιχα, το 38% του πληθυσμού έκανε λιγότερα απ΄όσα θα ήθελε τον τελευταίο μήνα λόγω συναισθηματικών προβλημάτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του 2017 ήταν 35%. Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα των 4 τελευταίων εβδομάδων ένιωθε απελπισμένο και μελαγχολικό, το 12% αρκετά συχνά, το 7% τις πιο πολλές φορές και το 2% πάντα.

Η κατάσταση έχει επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες, καθώς έχει περιοριστεί η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Συγκεκριμένα, διπλασιάστηκαν αυτοί που αποφεύγουν τα λαχανικά (το 12% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα έναντι 6% το 2017), το 54% καταναλώνει έως 1 μερίδα και μόνο το 34% καταναλώνει περισσότερες από 1,1 μερίδες την ημέρα, αντί για τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα. Αντίστοιχα, το 12% δεν καταναλώνει καμία μερίδα φρούτων την ημέρα, έναντι 8% το 2017, το 48% καταναλώνει μέχρι 1 μερίδα και μόνο το 40% καταναλώνει περισσότερες από 1,1 μερίδες την ημέρα, αντί για τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα.

Όσο γι΄ αυτούς που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, λόγω πανδημίας, το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει.

Βασικές διαπιστώσεις

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς:

Κατάσταση υγείας

Το 38% δηλώνει εξαιρετική ή πολύ καλή υγεία (42% το 2017), το 37% καλή, το 23% μέτρια και το 2% κακή, ενώ το 17% αναφέρει πως  ο ύπνος του επηρεάστηκε αρκετά  και το 11% πολύ λόγω μελαγχολίας ή άγχους.

Χρόνια νοσήματα

Σε ότι αφορά τις χρόνιες παθήσεις:

Υπηρεσίες υγείας

Η χρήση των υπηρεσιών υγείας δυσκόλεψε με την πανδημία. Αναλυτικά:

Φάρμακα

Γενόσημα φάρμακα

Exit mobile version