spot_img
7.1 C
London
ΑρχικήΤριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα –...

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα – Τα μηνύματα των ΗΠΑ και ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Μετά τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα.

Η αποδόμηση της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ωστόσο οι συμμαχίες αυτές και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχουν εκνευρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές.

Χθες τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι με δηλώσεις τους επέλεξαν να συντηρήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μην μπορώντας να κρύψουν τη δυσφορία τους για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύναψη συμφωνιών με ιδιαίτερη βαρύτητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέο άνοιγμα στις ΗΠΑ εκφράζοντας την πρόθεση της Τουρκίας εγκαταλείψει το σχέδιο προμήθειας 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να αποδεχτεί την πρόταση των Αμερικανών για την αγορά νέων F-16.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των Κρατών-Μελών ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Μάλιστα διαμηνύει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής πως όποιος σκεφτεί να επιτεθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι στη χώρα μας θα σταθμεύουν για μια πενταετία αμερικανικά στρατεύματα.

Ίσες αποστάσεις από το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Παρά το γεγονός ότι όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας η επιστολή Μπάιντεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συνέχεια της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αποτελεί μια μονομερής πολιτική δέσμευση των Αμερικανών στη στήριξη της Ελλάδας και τη θωράκισή της από εξωτερικές απειλές, εντούτοις η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νεντ Πράις σε σχετικό ερώτημα με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, κινείται στην πάγια τακτική των των ίσων αποστάσεων.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατ ‘αρχήν, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δε λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα».

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα