spot_img
9.2 C
London
ΑρχικήΠανδημία – Το δειλό «άνοιγμα» του Μπαλί

Πανδημία – Το δειλό «άνοιγμα» του Μπαλί

Λόγω πανδημίας, βρέθηκε από πέρυσι την άνοιξη σε απομόνωση από τον έξω κόσμο. Κάτι, που μοιραία αποδεκάτισε την τοπική τουριστική βιομηχανία.

Καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία κατέβασαν ρολά.

Τα περισσότερα παρέμειναν κλειστά ακόμη και πρόσφατα, όταν – μετά τη σχετική υποχώρηση του υγειονομικού εφιάλτη στην Ινδονησία- ο εγχώριος τουρισμός ξανάρχισε, πλην όμως πολύ περιορισμένος.

Τώρα όμως το Μπαλί -αυτός ο μικρός επίγειος παράδεισος στην στη νοτιοανατολική Ασία- ανοίγει και πάλι τις φιλόξενες αγκάλες, την οικονομία και την τουριστική βιομηχανία του στους ξένους τουρίστες.

Όχι για όλους, τουλάχιστον στην αρχή. Κι αυτό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο μερικής επαναλειτουργίας του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού αφορά ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες, όπως την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Να έχουν αρνητικά μοριακά τεστ για κοροναϊό πριν από την πτήση τους προς το Μπαλί, αλλά και με την άφιξή τους.

Να έχουν ασφάλιση υγείας, που θα καλύπτει και το ενδεχόμενο νοσηλείας για COVID-19.

Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, δε, θα πρέπει να μπουν και σε καραντίνα πέντε ημερών σε ξενοδοχείο, πληρώνοντας αυτό το διάστημα διαμονής από τη δική τους τσέπη.

Μόνο έτσι, κι εφόσον τα νέα τεστ βγουν αρνητικά, θα είναι ελεύθεροι να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους και να απολαύσουν το φυσικό τοπίο.

Λίγες κρατήσεις, μετρημένες προσδοκίες

Τα πρόχειρα κέντρα διενέργειας διαγνωστικών τεστ, που έχουν στηθεί στον χώρο των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Μπαλί, μπορούν να εξυπηρετούν έως 3.840 άτομα την ημέρα.

Ήδη, 8.000 δωμάτια σε 35 ξενοδοχεία τριών έως πέντε αστέρων είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ξένους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ινδονησιακής Ένωσης Ξενοδόχων και Εστιατόρων, Χαριάντι Σουκαμντάνι.

«Προτοιμαζόμαστε γι’ αυτό εδώ και 19 μήνες», λέει στο πρακτορείο Xinhua.

Για την αρχή, ωστόσο, κρατά «μικρό καλάθι», δεδομένης και της προαπαιτούμενης πενθήμερης καραντίνας.

Πράγματι, οι πρώτες κρατήσεις είναι λίγες και, σε πρώτη φάση, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πάνω από 2.000 δωμάτια.

Στο ίδιο το νησί, εν τω μεταξύ, έχει εμβολιάσει πλήρως το 80% του πληθυσμού και το 98% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Τα κρούσματα κοροναϊού έχουν σαφώς μειωθεί: από 1.000 ημερησίως που ήταν τον Ιούλιο, τη Δευτέρα καταγράφηκαν στο Μπαλί 37 νέες μολύνσεις και επτά θάνατοι.

Στην Ινδονησία των συνολικά 273 εκατομμυρίων κατοίκων επικρατεί, ωστόσο, μια διαφορετική εικόνα.

Τα νέα κρούσματα στη χώρα έχουν μεν περιοριστεί δραστικά: από περίπου 57 χιλιάδες που έφτασαν σε ημερήσια βάση τον Ιούλιο, τώρα είναι λίγο πιο πάνω από τα 1.200, ενώ καταγράφονται κατά μέσο όρο 50 θάνατοι την ημέρα.

Όμως μόλις το 21,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, η κυβέρνηση της Μπανγκόκ προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης έναντι της Covid-19.

Μετά πάντως την πικρή εμπειρία του τελευταίου κύματος της πανδημίας, ο προβληματισμός περισσεύει για την επόμενη ημέρα.

Δεύτερες σκέψεις για το μέλλον

Πολλοί ήδη θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει άμεσα η τουριστική βιομηχανία του Μπαλί στα επίπεδα προ πανδημίας, όταν από τις διεθνείς αφίξεις εξασφάλιζε κοντά στο 55% των συνολικών εσόδων.

Τα μηνύματα δεν είναι εξάλλου και τόσο ενθαρρυντικά από το Πουκέτ, επίσης δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη γειτονική  Ταϊλάνδη, που άνοιξε για εμβολιασμένους τουρίστες, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, από τον περασμένο Ιούλιο.

«Θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε εάν η κατάσταση έχει βελτιωθεί το νωρίτερο στα τέλη του έτους», παραδέχεται ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων του Μπαλί, Άιντα Μπάγκους Πούρβα Σιντέμεν.

Στο νησί, ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας πλήρους στροφής στο «ποιοτικό» τουρισμό, που θα απευθύνεται στα μεγάλα «πορτοφόλια».

Σε επισκέπτες που θα έρχονται για αναψυχή, με πολυήμερη πολυτελή διαμονή και δυνατότητα να ξοδεύουν χρήμα.

Η προοπτική κάνει πολλούς ντόπιους επιχειρηματίες να ανησυχούν και να αντιδρούν, καθώς θα σηματοδοτήσει τον αποκλεισμό πολλών και θα ωφελήσει λίγους.

Πλέον, ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές για την ανάγκη ανάπτυξης κι άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να βασιζομαστε σε μία εύθραυστη τουριστική βιομηχανία», επισημαίνει στον Guardian ο Δρ Νιομάν Σούκμα Αρίντα, λέκτορας στη Σχολή Τουρισμού του Πανεπιστημίου Ουνταγιάνα στο Μπαλί.

Το νησί, λέει, «μπορεί να επιστρέψει στη γεωργία, ενόσω θα αναζητά εναλλακτικές για τη στήριξη της οικονομίας του, όπως την ψηφιακή οικονομία, ώστε να μην εξαρτάται μόνο από τους τουρίστες».

Η ιδέα βρίσκει σύμφωνο τον κυβερνήτη του Μπαλί, Γουαγιάν Κόστερ.

«Μέχρι στιγμής, ο τουρισμός δεν είχε άμεσα οφέλη για τους κατοίκους του νησιού, παρά μόνο για λίγους ανθρώπους, ιδίως τους ξένους επενδυτές», δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε με Ινδονήσιους βουλευτές.

Γι’ αυτό και τώρα, τόνισε, σκοπεύει να δώσει ώθηση σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η βιοτεχνία και ο πολιτισμός.

Για τον Γουαγιάν Γουιλιάνα, ξεναγό από ένα χωριό του Μπαλί, δεν χωρά αμφιβολία.

«Μετά από αυτή την πανδημία», λέει, «πιστεύω ότι στο μέλλον η δουλειά μου στον τουρισμό θα πρέπει να είναι μόνο η δευτερεύουσα απασχόλησή μου»…

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα