Ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη, όπου η αστυνομία απομάκρυνε ένα κακοποιημένο κουτάβι από την ιδιοκτήτριά του.

Το σκυλάκι υπέφερε καθώς δεχόταν χτυπήματα με σκουπόξυλο, όπως αναφέρει το cretalive.

Για πρώτη φορά εφαρμόζοντας το άρθρο 33 του νέου νόμου 4830/21 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, η Αστυνομία, στο Ηράκλειο, αφαίρεσε το ζώο από την ιδιοκτήτριά του.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η φερόμενη ως δράστιδα χρειάζεται ψυχιατρική παρακολούθηση.

Το κουτάβι αφού αφαιρέθηκε άμεσα από τους αστυνομικούς παραδόθηκε στη «Ζωφόρο Κρήτης» για περίθαλψη και φιλοξενία.

«Έτσι σώθηκε άμεσα χωρίς αναμονές και αβέβαιες προσμονές για τη διάσωση του με απόφαση εισαγγελέα!» – αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Πώς κινητοποιήθηκαν οι Αρχές

Το περιστατικό συνέβη χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο. Μεσημεριανές ώρες, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ  η εκπρόσωπος της Ζωφόρου, Μαρία Χουστουλάκη.

Η γυναίκα χτυπούσε μέσα στην αυλή της με σκουπόξυλο το κουτάβι της, φωνάζοντάς του με αγριότητα.

Οι γείτονες άκουσαν το ζώο που έκλαιγε ανήμπορο και ειδοποίησαν τους υπεύθυνους της Ζωφόρου που με τη σειρά τους ενημέρωσαν, την Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί πήραν το κουτάβι και ακολούθησαν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Η γυναίκα, σύμφωνα με την ertnews.gr παραπέμφθηκε για κλινική εξέταση από ψυχίατρο.

Όπως είπε η κ. Χουστουλάκη, η χθεσινή παρέμβαση της Αστυνομίας είναι πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το άρθρο 33 του νέου νόμου 4830/21, περί άμεσης αφαίρεσης κακοποιημένου ζώου χωρίς προηγούμενη προφορική ή γραπτή εντολή εισαγγελέα.

Πρόσθεσε δε ότι στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων τα οποία παρέμεναν στα χέρια των ιδιοκτητών τους ακόμη και για αρκετούς μήνες, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία και να δοθεί η εισαγγελική εντολή για την αφαίρεσή τους.