Επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, Χαράλαμπο Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο.

Στη συζήτηση, όπου συμμετείχαν ακόμα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠυν, Γιώργος Αλεξανδράκης και το μέλος του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ/ΤΕ – ΕΥΔΑΠ, Αγγελική Χριστόφορου, τέθηκαν θέματα όπως οι υποδομές της εταιρείας και η προς το συμφέρον της κοινωνίας διατήρησή τους υπό δημόσιο έλεγχο, η ανάγκη των νοικοκυριών για φθηνό νερό και η αποφυγή αυξήσεων στα τιμολόγια, ειδικά εν μέσω πανδημικής και οικονομικής κρίσης – κάτι για το οποίο δεσμεύτηκαν οι κ.κ. Σαχίνης και Τόσιος – αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ.

Τέθηκε, ακόμα, το θέμα του διαγωνισμού για την Ψυτάλλεια και οι «αλλεπάλληλες» απευθείας αναθέσεις.

Οι Νίκος Παππάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφεραν πως «το νερό δεν είναι μόνο δημόσιο αγαθό, είναι και ανθρώπινο δικαίωμα».

Και τόνισαν, ως απαρέγκλιτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ:

  • «Τη διατήρηση της ίδιας της ΕΥΔΑΠ, αλλά και των υποδομών της υπό δημόσιο έλεγχο. Η ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού δικτύου ή της συντήρησής του ενέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες. Διεθνή παραδείγματα ιδιωτικοποίησης τέτοιων κρίσιμων υποδομών έχουν στεφθεί από πλήρη αποτυχία.
  • Τη διατήρηση των τιμολογίων του νερού στα σημερινά επίπεδα, στην οποία δεσμεύτηκε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
  • Την αποτροπή διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που -βάσει του νόμου Χατζηδάκη- είδαμε σε άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τη ΔΕΗ με την αλλαγή του καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Την κάλυψη απωλειών που υφίστανται εργαζόμενοι της Εταιρείας λόγω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και η επίλυση του προβλήματος της πρόσληψης 30 εργατοτεχνιτών, με νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη αυτής της δικής μας διακυβέρνησης για τους υδρονομείς».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξαν οι δύο τομεάρχες του κόμματος, θα διεκδικήσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο πόσιμο νερό, τη μη ιδιωτικοποίηση υποδομών της ΕΥΔΑΠ, «τη μη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που φαίνεται να ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», και τη διαφύλαξη των μόνιμων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Απαρουσίασε το πλάνο της για το επόμενο διάστημα.