Ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν θα συνεχίσει να προσφέρει η Γερμανία ανακοίνωσε το καθεστώς των Ταλιμπαν μετά από επαφές που είχαν με αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κράτους.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο Γιάσπερ Βικ, και ο διορισμένος πρεσβευτής της χώρας στην Καμπούλ, ο Μάρκους Πότσελ, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των ισλαμιστών, τον Αμίρ Χαν Μουτακί, στη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ισλαμικού Εμιράτου», όπως αποκαλούν το καθεστώς τους οι ισλαμιστές, η γερμανική αντιπροσωπεία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι μια «πραγματικότητα» και πρόσθεσε πως το Βερολίνο να συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τους Γερμανούς αξιωματούχους πως δεσμεύονται να εγγυηθούν την ασφάλεια ξένων διπλωματών και των οργανώσεων αρωγής.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισλαμιστών, η γερμανική αντιπροσωπεία συμφώνησε να υπάρχουν τακτικές επαφές.

Η συνάντηση των Ταλιμπάν με αντιπροσωπεία της Γερμανίας καταγράφηκε την επομένη των συνομιλιών τους με απεσταλμένους των ΗΠΑ και την παραμονή της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ισλαμιστές ζητούν να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και «καλύτερες» διπλωματικές σχέσεις από τους συνομιλητές τους.

Ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν είπε το Σάββατο ότι στη συνάντηση με τους Αμερικανούς απεσταλμένους ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να άρουν τη δέσμευση πόρων του Αφγανιστάν, υπολογιζόμενης αξίας σχεδόν 9 δισεκ. δολαρίων.

  • Διαβάστε επίσης: Η ώρα του ρεαλισμού στις σχέσεις Ταλιμπάν και ΗΠΑ

Σύνοδος G20

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) οικονομικά πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο η οποία είναι αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση και στην κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι. Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν συγκαταλέγονται οι νέες τρομοκρατικές απειλές και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, κάλεσε τους ηγέτες να «αποτρέψουν» την επαπειλούμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, χαιρετίζοντας την ειδική σύνοδο για τη χώρα της Ασίας που η Ρώμη είχε προτείνει αρχικά να διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμέτωπα με την πείνα

Εκφράζεται από αρκετές πλευρές η ανησυχία ότι η αφγανική οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα του λιμού καθώς έρχεται ο χειμώνας. Πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στη χώρα κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό.

Περίπου 18 εκατ. Αφγανοί –ο μισός πληθυσμός– εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το 93% των νοικοκυριών δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα τροφίμων. Στο μεταξύ, πάνω από 2 εκατ. Αφγανοί έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη.