spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΑκαδημία των Σκοπίων – Αν χάσουμε το «μακεδονικό» κράτος, τι να την...

Ακαδημία των Σκοπίων – Αν χάσουμε το «μακεδονικό» κράτος, τι να την κάνουμε την ΕΕ

«Εάν χάσουμε το έθνος, δεν χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εάν χάσουμε ξανά το μακεδονικό κράτος, δεν θα υπάρξει κρατική οντότητα για ένταξη στην ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών»- MANU, Λιούπκο Κοτσάρεφ κατά τον εορτασμό της 54ης επετείου της Ακαδημίας, στα Σκόπια.

«Τίποτα να γιορτάσουμε»

«Ετσι, η ΕΕ δεν θα έχει τίποτα να ενσωματώσει και εμείς δεν θα έχουμε τίποτα να σηματοδοτήσουμε και να γιορτάσουμε» πρόσθεσε ο Κοτσάρεφ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας novamakedonija.

«Εχουμε το όραμα και την ικανότητα να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες προκλήσεις» , δήλωσε, επίσης, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια νέα θεμελιώδη συμφωνία για τα κρατικά συμφέροντα, υποστηριζόμενη από τις πολιτικές οντότητες της χώρας, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση».

«Μας υποχρεώνουν σε αυτό» τα δύο ιωβηλαία που γιορτάζουμε φέτος, ο εορτασμός των 30 χρόνων από την ανεξαρτησία του κράτους και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπλάζε Κονέσκι, είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας.

«Αν τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει τη διάβρωση και την καταστροφή του μακεδονικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της μακεδονικής σκέψης και της ευφυΐας ή με μια λέξη τα πάντα, τότε αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα, πώς θα είναι η συνέχεια;

»Εάν κάθε προηγούμενη κυβέρνηση προσέφερε νεότερες και πιο καινοτόμες προσεγγίσεις στην καταστροφή του μακεδονικού κράτους, δεν είναι ώρα να πούμε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό πια;» αναρωτήθηκε ο Κοτσάρεφ.

Καταστροφικές πολιτικές

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η επόμενη κυβέρνηση οποιαδήποτε κ’ αν είναι αυτή, συνεχίσει με καταστροφικές και διεφθαρμένες πολιτικές, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τις προκλήσεις του κράτους που βυθίζεται ασταμάτητα.

«Εμείς ως μέλη του υψηλότερου επιστημονικού και καλλιτεχνικού ιδρύματος στη χώρα δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μάρτυρες τέτοιων τάσεων, να μην προειδοποιούμε και να μην προσφέρουμε λύση και οράματα», συμπλήρωσε.

«Οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως, επειδή τα αιτήματά της προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμβάσεις» δήλωσε η ακαδημαϊκός Κάτιτσα Κουλάφκοβα, σύμφωνα με την οποία, μετά τα πρόσφατα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς, η χώρα δεν έχει εγγυήσεις ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Κουλάφκοβα πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζουν θεωρίες που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά των γειτόνων της και άλλων κρατών.

Πηγή: echedoros-a.gr

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα