«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολωνία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πήρε σήμερα θέση τονίζοντας ότι η υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων αποτελεί βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ένας από τους άξονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου», τόνισε.

Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε στο θέμα της διαδικασίας ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη ΕΕ και κάλεσε την Βουλγαρία να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία.

«Πιστεύω ότι η Βουλγαρία πρέπει να επιδείξει περισσότερη ευελιξία στο πρόβλημα αυτό που μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε κάνοντας ειδική μνεία στην γλωσσική διαφορά που χωρίζει την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία.

Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε «λογική» την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο προμήθειας υποβρυχίων με την Γαλλία.

«Η Αυστραλία αποφάσισε να ενισχύσει τις στρατιωτικές και στρατιωτικοβιομηχανικές σχέσεις με εκείνους που μπορούν να της προσφέρουν καλύτερη προστασία», σημείωσε μιλώντας για την τριμερή στρατηγική σύμπραξη AUKUS ανάμεσα στην Αυστραλία, την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.