Το όνομά του είναι πλέον γνωστό σε όλο τον πλανήτη, όμως η συναρπαστική ζωή του παραμένει πολύ πιο άγνωστη.

Ο λόγος για τον Άλεμπερτ Μπουρλά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, η οικογένεια του οποίου υπέφερε τα πανδείνα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Και μπορεί οι γονείς του, Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, να διασώθηκαν από τύχη από το Ολοκαύτωμα, όμως ο ίδιος κατάφερε να αποτινάξει το συλλογικό τραύμα της φρίκης του ναζισμού και να προσφέρει στον πλανήτη σωτηρία και ελπίδα.

Ακούμε πολύ συχνά την εταιρεία Pfizer, ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω του κορωνοϊού, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως πίσω από την εταιρεία-κολοσσό, βρίσκεται ένας Έλληνας.

Αυτή είναι η συναρπαστική ζωή του Άλμπερτ Μπουρλά, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer.

Σε ηλικία 35 ετών κατέβηκε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, και μετά από λίγο καιρό βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να αναλάβει ένα κλάδο μάρκετινγκ σε μία εταιρεία.

«Ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα, και σε ποιους οφείλω», λέει ο ‘Αλμπερτ Μπουρλά, ο «Άκης», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του.

Ο πατέρας του διατηρούσε μαγαζί στα λαδάδικα, ενώ η μητέρα του με το σημάδι στο χέρι που πάντα θα επαναφέρει τις φρικιαστικές μνήμες στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αγαπούσε το μπάσκετ και τον Άρη, την εποχή που μεσουρανούσαν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης.

Στην Θεσσαλονίκη, γνώρισε και παντρεύτηκε την σύζυγό του, ενώ τα καλοκαιρια του, του άρεσε να τα περνά στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, είχε όνειρο να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Το 1993 ξεκινά την καριέρα του στην Διεύθυνση Υγείας για ζώα του ομίλου τηςς Pfizer, ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας και 3 χρόνια αργότερα, μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας την διεθνή επιστημονική καριέρα του.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εκπομπής «Ελένη»: