spot_img
9.2 C
London
ΑρχικήΤούντας – Τρίτη δόση και για τους κάτω των 60 ετών εάν...

Τούντας – Τρίτη δόση και για τους κάτω των 60 ετών εάν υπάρχει η δυνατότητα

Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Όπως ανέφερε, εάν υπάρχει η δυνατότητα από άποψη διαθεσιμότητας θα έπρεπε να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση και οι κάτω των 60 ετών. Σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες ο κ. Τούντας συνέστησε να εμβολιαστούν και πριν την πάροδο του εξαμήνου από την δεύτερη δόση.

Τρίτη δόση σε όλους

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τούντας, σχολίασε τις τελευταίες αποφάσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για διασπορά είναι μεν υπαρκτός αλλά δεν είναι μεγάλος. Αντιθέτως ο κίνδυνος αυξάνεται, εάν τα ποσοστά των ανεμβολίαστων νέων και γενικότερα του ανεμβολίαστου πληθυσμού παραμείνουν στα επίπεδα που είναι σήμερα.

Εκτίμησε ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη από τις περισσότερες ή όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και αυτό το πληρώνουμε καθημερινά. Μαζί με τη Βουλγαρία κατέχουμε τις δύο τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις τελευταίες 40 ημέρες που αποτυπώνουν την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, το άνοιγμα των σχολείων, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και κάθε άλλη δραστηριότητα.

Ετήσιο εμβόλιο ή φάρμακο στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης

Όπως είπε ο κ Τούντας, η επιδείνωση θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό του 80% των εμβολιασμών.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από τον κοροναϊό, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα εξελιχθεί σε μια πιο βαριά μορφής γρίπη. Ωστόσο ή θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα παρέχει απόλυτη κάλυψη 100% που θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο ή ένα φάρμακο το οποίο σε πρώιμα στάδια της μόλυνσης να μπορεί να αποτρέπει την επιβάρυνσή της.

Τους επόμενους μήνες θα κάμψουμε την επιδημία, πρόσθεσε, από τον Νοέμβριο και μετά θα αρχίσει να μειώνεται το επιδημικό κύμα, αλλά θα περάσουμε έναν χειμώνα με κρούσματα και θύματα.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα