spot_img
6 C
London
ΑρχικήΕπίθεση φιλίας στην ΕΕ κάνει η Ουάσιγκτον

Επίθεση φιλίας στην ΕΕ κάνει η Ουάσιγκτον

Tην ώρα που οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται στη Σλοβενία προκειμένου να συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για να αντλήσουν διδάγματα από τις πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποιεί επίθεση φιλίας προς την Ευρώπη.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μια «καλή επικοινωνία» στο τηλέφωνο με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξή του» στη συνέχιση της διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχαν την πρώτη γαλλοαμερικανική συνάντηση ανώτατου επιπέδου μετά το ξέσπασμα της κρίσης των υποβρυχίων που διατάραξε τις διμερείς σχέσεις. Επρόκειτο για μια συνάντηση εκτός προγράμματος, που δείχνει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε μετά την αμερικανο-βρετανο-αυστραλιανή αμυντική συμφωνία AUKUS.

«Υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε τώρα μία ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τον συντονισμό» ανάμεσα στις δύο συμμάχους χώρες, «αλλά υπάρχει πολλή και δύσκολη δουλειά να γίνει για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις», οι οποίες θα υποβληθούν στον Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στα τέλη του Οκτωβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στην ατζέντα του οποίου δεν υπήρχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά με τον διπλωματικό σύμβουλο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μπον, «είχε μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας», διευκρινίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζεται ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον «συνεχίζουν να εργάζονται για τον συντονισμό επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το Σαχέλ ή τη ζώνη του Ινδικού/Ειρηνικού».

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Μακρόν «πολύ θετική». Αλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Μακρόν πως η Ουάσιγκτον «υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες, αλλά δεν υπονομεύουν το ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε πως η Γαλλία συμφωνεί ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία δεν πρέπει να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε. Στη συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν εκτός από τον Μακρόν ήταν παρόντες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιβ Λεντριάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μπον. Πριν από τη συνάντηση ο Λεντριάν ξενάγησε τον Μπλίνκεν στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Quaid’ Orsay και κατόπιν μετέβησαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν και καθώς είναι φανερό ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της ψυχρότητας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προγραμμάτισε μια στρατηγική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κραν της Σλοβενίας για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διεθνές σκηνικό. Οι 27 ηγέτες είχαν χθες το βράδυ δείπνο και σήμερα θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις προοπτικές ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών, δηλαδή της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν αργότερα τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ιδέα της δημιουργίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και την αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου. Πρόσθεσε πως η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές είναι κυρίως αποτέλεσμα του πολύ πιο ακριβού αερίου, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί, όμως σημαντικοί προμηθευτές της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, δεν έχουν αυξήσει την προσφορά.

«Να δείξουμε συλλογική ευφυΐα»

Oι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν «συλλογική ευφυΐα» όσον αφορά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας, της κρίσης στο Αφγανιστάν και θεμάτων στη γειτονιά της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου των ηγετών της ΕΕ χθες το βράδυ.

«Θα διαμορφώσουμε την απάντηση της Ευρώπης με συλλογική ευφυΐα», είπε χαρακτηριστικά.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα