Ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» πραγματοποιείται την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών και Δηλαβέρη), στον Πειραιά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά και την Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», προς τιμήν της μανιάτικης παράδοσης και της ιστορίας του πατριωτισμού, της αρετής και της αυτοθυσίας.

Το άγαλμα, που είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα που στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της.

Η δρεπανηφόρος Μανιάτισσα, συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού(22 – 25 Ιουνίου 1826).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιµνηµόσυνη ∆έηση από τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείµ.

Τον λόγο έπειτα έλαβε ο τέως Πρόεδρο της ΈνωσηςΑπανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.

«Εύνοια της τύχης, πρόνοια του Θεού που στη δημαρχία του Πειραιά βρεθήκαμε ο κύριος Μώραλης, ο ευπατρίδης κύριος Μαρινάκης και εγώ και υποβάλαμε αίτημα για ανέγερση αγάλματος Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ηρωίδας Μανιάτισσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όνειρο απανταχού Μανιατών παίρνει σάρκα και οστά. Επί έναν σχεδόν αιώνα η Κοινότητα Μανιατών στερήθηκε σύμβολα των ηρώων της» συμπλήρωσε.