spot_img
3.8 C
London
ΑρχικήΚοροναϊός – Οι ανεμβολίαστοι κλείνουν ραντεβού με την… καραντίνα – Λοκντάουν και...

Κοροναϊός – Οι ανεμβολίαστοι κλείνουν ραντεβού με την… καραντίνα – Λοκντάουν και έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Η προειδοποίηση του ECDC για αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων έως το τέλος Νοεμβρίου δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Οι ειδικοί επιμένουν στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε κάποιες χώρες, αλλά και η διαφοροποίηση ανάμεσα σε περιφέρειας της ίδιας χώρας, δεν έχουν αφήσει να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας.

Ο κοροναϊός θα μας ακολουθεί και αυτόν τον χειμώνα, με τους επιστήμονες να επιμένουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας και να μην αποκλείουν νέους περιορισμούς.

Ήδη στην Ελλάδα φαίνεται πως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πανδημία «επελαύνει» και φέρνει μαζί της νέα περιοριστικά μέτρα. Η Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ σήμερα τέθηκαν σε μίνι λοκντάουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισσα.

  • Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα και δύο ακόμα περιοχές

Κάτω από το 50% το ποσοστό των εμβολιασμών σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στη συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ και στη Δράμα όπως και στην Πιερία κινείται εξαιρετικά χαμηλά με 42,56% και 41,63% αντίστοιχα.

«Καμπανάκι» για όλη την Ευρώπη

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με το ECDC να προειδοποιεί για κίνδυνο να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες. Η πολύ υψηλή κυκλοφορία του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα