spot_img
10 C
London
ΑρχικήΑμυντική συμφωνία – Οι χώρες δεν δεσμεύονται για συμβολικούς λόγους, λέει Γάλλος...

Αμυντική συμφωνία – Οι χώρες δεν δεσμεύονται για συμβολικούς λόγους, λέει Γάλλος αναλυτής

Η δέσμευση της Γαλλίας, μέσω της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλάζει τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Μπρούνο Τερτρέ, ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του γαλλικού Ιδρύματος Στρατηγικής Ανάλυσης υποστηρίζει, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως με την αμυντική συμφωνία η Ελλάδα ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες και η Γαλλία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση Γαλλίας – Ελλάδας», τόνισε ο κ. Τερτρέ, σημειώνοντας πως, εδώ και χρόνια, οι Γάλλοι λένε πως δεν θέλουν απλά να πουλάνε όπλα στους στενούς συμμάχους, αλλά να δημιουργήσουν μια βαθύτερη και ισχυρότερη διμερή σχέση.

«Θεωρώ πως η συμφωνία που υπεγράφη δυο μέρες πριν, είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα», ανέφερε προσθέτοντας πως «είναι μια σημαντική πώληση για την αμυντική βιομηχανία, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική ενίσχυση της ελληνογαλλικής αλληλεγγύης. Και τα δυο, λοιπόν, πηγαίνουν χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της αμυντικής συμφωνίας στην περιοχή μας και πώς ο ίδιος θεωρεί ότι η συμφωνία επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είπε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις εδώ: «Η πρώτη είναι πως βοηθάμε την Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητά της να αμύνεται και να αποτρέπει οποιαδήποτε επιθετική δύναμη, που μπορεί να είναι ένας προβληματικός γείτονας. Αυτό ισχύει στην περίπτωση των Ραφάλ, αλλά και με τις φρεγάτες, που είναι πλοία νέας γενιάς. Οπότε είναι μια σταδιακή, αλλά και εξαιρετική προσθήκη στις αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας», ανέφερε.

Προσέθεσε, όμως, ότι υπάρχει και ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα: Το πολιτικό μήνυμα είναι πως, πέρα από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – γιατί το ΝΑΤΟ είναι ένα πράγμα, αλλά δεν μπορεί να σε προστατεύσει από μια επίθεση από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ – επιβεβαιώνουμε λοιπόν μέσω μιας συγκεκριμένης αμυντικής δέσμευσης, πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να αμυνθεί, εάν η επικράτειά της ποτέ δεχθεί επίθεση. Τώρα, κάποιοι λένε πως πρόκειται για συμβολική δέσμευση. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ πως οι χώρες δεν δεσμεύονται για συμβολικούς λόγους. Θεωρώ πως σημαίνει πολλά, για τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο σήμερα», υπογράμμισε ο Γάλλος αναλυτής.

Όσο για το ενδεχόμενο μιας πιθανής ρήξης της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που ο Ερντογάν ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, εκτός από το πυραυλικό σύστημα των S-400, ο Μπρούνο Τερτρέ απάντησε: «Δεν το νομίζω. Προφανώς, μετά την εκλογή Μπάιντεν, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν έχει βελτιωθεί. Αλλά δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κάψει τις γέφυρές του με το ΝΑΤΟ. Νομίζω πως η Τουρκία θεωρεί πως είναι προτιμότερο να παραμείνει στο ΝΑΤΟ από το να είναι απ’ έξω. Ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

Παρεπιπτόντως, κατέληξε, «θεωρώ πως έχει υπάρξει αρκετή προσποίηση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, αλλά δεν νομίζω πως μια δεύτερη παρτίδα του πυραυλικού συστήματος S-400 θα πωληθούν σύντομα στην Τουρκία. Ας περιμένουμε να το δούμε, αλλά δεν θεωρώ πως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι η Τουρκία θέλει να προβοκάρει τις ΗΠΑ. Δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τη Μεσόγειο, αλλά και για την Ατλαντική Συμμαχία».

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα