«Πυρ και μανία» είναι ο Ταγίπ Ερντογάν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, σε συνδυασμό με την ψυχρολουσία από τον Τζο Μπάιντεν, γι’ αυτό και στράφηκε, για μία ακόμη φορά, στη Ρωσία και τον Πούτιν.

Μπορεί να μην έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, η γλώσσα του σώματος στην «ψιλή» κουβέντα που έπιασε με τον Ρώσο πρόεδρο στο μπαλκόνι, για την πανδημία, αποκάλυψε τις προθέσεις του.

Τόσο η αγορά των γαλλικών φρεγατών, όσο και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τους Γάλλους, είναι αγκάθια για τον Τούρκο πρόεδρο, που πλέον επιχειρεί να μπει σε ράλι εξοπλισμών τείνοντας το χέρι στη Μόσχα.

«Δεν κάνουμε πίσω στο θέμα των S-400. Οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν σε άλλη διάσταση. Συζητήσαμε για αγορά κινητήρα αεροσκάφους, κοινή παραγωγή αεροπλάνων, πλοίων και υποβρυχίων», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης: «Δεν μπαίνω σε κούρσα εξοπλισμών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μιλά με κάθε ευκαιρία μιλά για «τεράστια επιτυχία», που συνιστά το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ ειδικά για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, τόνισε πως και οικονομικά πρόκειται για εξαιρετική συμφωνία, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση, τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει τη δέσμευση της Γαλλίας, αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο, Στίβεν Ερλάνγκερ, των New York Times, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε να ενισχύσει το ναυτικό της για δεκαετίες. «Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης. Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά στην αποτρεπτική μας ικανότητα», προσέθεσε.

Για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», ξεκαθάρισε και τόνισε ότι πρόκειται για «μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ, να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, όπου το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί, και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Προσέθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη πέντε χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και κατέληξε πως, με την Τουρκία υπάρχουν μεγάλες διαφορές, «αλλά θέλουμε να επιλυθούν ειρηνικά».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αντίθετα, έβγαλε… χολή για την Ουάσιγκτον. «Για τα F35, ή θα μας επιστρέψουν τα λεφτά μας, ή θα μας τα δώσουν», υποστήριξε.

Ιδιαίτερη σημασία, λόγω συγκυρίας, έχει και η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου στις 4-7 Οκτωβρίου, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και ανατολικά της Καρπάθου.

Πρετεντέρης: «Μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια ο Ερντογάν»

Τις νέες υποσχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ο Γιάννης Πρετεντέρης, υπογραμμίζοντας ότι «μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια ο Ερντογάν. Ας περιμένουμε να πουν κάτι και οι Ρώσοι, γιατί είπε ότι όλα αυτά θα τα κάνει με τους Ρώσους».

«Θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά δεν είναι εύκολο να αντιδράς σε μια συμφωνία διμερή, που δεν τον αφορά» πρόσθεσε και κατέληξε πως ο Ερντογάν μιλάει πιο πολύ για τις ΗΠΑ και όχι για την Ελλάδα.

Το εξοπλιστικό αδιέξοδο του Ερντογάν

Όσο για τον Ερντογάν, οι δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μόλις επέστρεψε από το Σότσι, προκάλεσαν έκπληξη αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Τουρκία γίνεται η μόνη ΝΑΤΟϊκή χώρα που – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προέδρου της, πάντα – θα παραλάβει όχι μόνο πυραυλικά, αλλά και οπλικά συστήματα (μαχητικά, αεροπλάνα, υποβρύχια και νέους πυρηνικούς σταθμούς) από τη Μόσχα.

Και όλα αυτά, παρά τις νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, η οποία τονίζει πως, σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει νέα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, θα έρθουν νέες κυρώσεις.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δείξει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, πως τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στις αποφάσεις του, κάνοντας πολύ χαρακτηριστικές δηλώσεις επ’ αυτού.

«Στο θέμα των S-400 η διαδικασία προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχώρησης. Όπως και στα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για παραγωγή κινητήρων μαχητικών και για μαχητικά. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και στις ναυπηγήσεις πλοίων. Θα γίνουν βήματα με τη Ρωσία, κοινά βήματα μέχρι και σε ναυπηγήσεις υποβρυχίων», τόνισε.

Ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε, πάντως, ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι υποβρυχίων που έχει ξεκινήσει με την Γερμανία, έχει «κολλήσει», σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

«Η Γερμανία στο ζήτημα των υποβρυχίων Reis έχει χαλαρώσει την υπόθεση. Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε κι εμείς θα βρούμε τις εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η Τουρκία βλέπει πως δεν είναι σε θέση να παραλάβει κανένα οπλικό σύστημα από τις χώρες που εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραλαμβάνει οπλικά συστήματα τόσο από την Γερμανία, όσο και από την Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να υπογράψει και μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.