Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος, αναφερόμενος στις δολοφονικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, επανέφερε τη θεωρία «των δύο άκρων», επιχειρώντας να εξισώσει τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος επανέλαβε πολλές φορές ότι πρέπει τα κόμματα να καταδικάζουν τη βία «από όπου και να προέρχεται».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Νίκου Παππά στην ίδια εκπομπή, ότι η κυβέρνηση «δεν καταδικάζει τη βία που προέρχεται από τους φασίστες», ο υφυπουργός τόνισε πως ήταν υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ αυτοί που, την περίοδο 2013 – 2014, ξεκίνησαν τη διαδικασία εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά και ότι η δίκη διήρκησε πολύ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έστειλε στη φυλακή τα φαντάσματα της ναζιστικής οργάνωσης.

«Δίπλα στους μαθητές και τους γονείς έχουν αρχίσει και εμφανίζονται διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δημοκρατίας, του α’, του β’, οι οποίοι έρχονται δήθεν για να υποστηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μαθητές φοβισμένοι δεν πάνε στο σχολείο», εκτίμησε ο υφυπουργός Παιδείας.

«Βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες»

Όταν ο δημοσιογράφος τον διέκοψε για να ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με το εάν είναι δυνατόν να φοβούνται συνδικαλιστές και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και όχι τις ρίψεις μολότοφ, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι οι ακροδεξιοί κουκουλοφόροι έριξαν τις μολότοφ μέσα από το σχολείο την Τετάρτη και ότι την Τρίτη «ήταν και άλλοι από έξω, οι οποίοι κοπανάγανε κόσμο. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες», προσέθεσε, μάλιστα, επιμένοντας ότι, την Τρίτη, ήταν κι άλλοι, εκτός από τους χρυσαυγίτες, έξω από το σχολικό συγκρότητμα.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει ποιοι ήταν μέσα και ποιοι έξω, δήλωσε πως από ό,τι φαίνεται μέσα ήταν ακροδεξιοί, ενώ απ’ έξω είδε «να συμπλέκονται άτομα εκτός σχολείου, φοιτητές, οι οποίοι είχαν πάει εκεί και αλληλλοσυμπλέκονταν με ανθρώπους που ήταν εκεί μέσα. Αλλά και είδα ομάδες από έξω, έτοιμες να ρίξουν με ρόπαλα, ξύλο κ.λπ.».