Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε την Τετάρτη ότι πέρασε σε ένα μικρό κλαμπ χωρών που διαθέτουν όπλα «hypersonic», μια σχετικά νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους πυραύλους να ελίσσονται ενώ κινούνται με ταχύτητα άνω των Mach 5, ή 6.500 χλμ/ώρα.

Κρατικά μέσα της Πιονγκγιάνγκ παρουσίασαν ως μεγάλη επιτυχία τη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-8, τον οποίο χαρακτήρισαν «ένα από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα» του πενταετούς προγράμματος αναβάθμισης του βορειοκορεατικού στρατού.

Ο πύραυλος περιγράφεται από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA 0ως «στρατηγικό όπλο», όρος που συνήθως αναφέρεται σε όπλα με πυρηνική γόμωση. Μπορεί να πληρωθεί με καύσιμα πριν από την εκτόξευση, κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να παραμένει έτοιμος για πυροδότηση για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι ο νέος πύραυλος βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την ταχύτητα και άλλες παραμέτρους της πτήσης, και θα απαιτήσει «σημαντικό χρονικό διάστημα» πριν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύει εδώ και καιρό τις στρατιωτικές ικανότητες της χώρας εν μέσω διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το στρατηγικό όπλο που καθόρισε τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι ονομάζονται έτσι επειδή εκτελούν κίνηση βολής: εκτοξεύονται μέχρι το Διάστημα και στη συνέχεια πέφτουν ελεύθερα ακολουθώντας μια καμπύλη.

Αντίθετα, οι πύραυλοι hypersonic μπορούν να κινούνται οριζόντια σε μικρό ύψος και να ελίσσονται απότομα για να αποφεύγουν εχθρικά ραντάρ και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η Ρωσία προηγείται στην κούρσα για την ανάπτυξη όπλων hypersonic. Τον Ιούλιο πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του δεύτερου πυραύλου της σε αυτή την κατηγορία. Ο πύραυλος κρουζ Zircon, ο οποίος σχεδιάστηκες για την εξουδετέρωση πλοίων και αναπτύσσει ταχύτητα επταπλάσια του ήχου (8.643 χλμ/ώρα), έπληξε στόχο στη θάλασσα Μπάρεντς, είχε ανακοινώσει τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αντίστοιχους πυραύλους πιστεύεται ότι διαθέτει η Κίνα, όχι όμως οι ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας έρχεται δύο ημέρες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πειραματικού όπλου hypersonic από το 2013.