spot_img
7.6 C
London
ΑρχικήΟι πανύψηλοι Ολλανδοί άρχισαν μυστηριωδώς να κονταίνουν

Οι πανύψηλοι Ολλανδοί άρχισαν μυστηριωδώς να κονταίνουν

Εδώ και δεκαετίες, οι Ολλανδοί κατέχουν τον τίτλο του ψηλότερου λαού στον κόσμο. Όμως τα τελευταία στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας αποκαλύπτουν ότι μέσος Ολλανδός συρρικνώνεται, ένα φαινόμενο που αφήνει πολλούς ειδικούς να ξύνουν το κεφάλι τους.

Με ανάστημα 1,83 μέτρα για τους άνδρες και 1,68 για τις γυναίκες, ο πληθυσμός της Ολλανδίας παραμένει ο ψηλότερος του κόσμου. Όμως η ανοδική τάση που καταγραφόταν τις περασμένες δεκαετίες όχι μόνο έχει σταματήσει αλλά επιπλέον δείχνει να έχει αναστραφεί.

«Στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα γινόμασταν όλο και ψηλότεροι, όμως από τη δεκαετία του 1980 και μετά η αύξηση σταμάτησε» ανέφερε το γραφείο εθνικής στατιστικής.

Οι Ολλανδές που γεννήθηκαν το 2001 είναι κατά μέσο όρο 1,3 εκατοστά κοντύτερες από όσες γεννήθηκαν το 1980, ενώ στους άνδρες η μείωση περιορίζεται στο ένα εκατοστό.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η μείωση οφείλεται εν μέρει «στην αυξημένη μετανάστευση κοντύτερων νέων πληθυσμιακών ομάδων και τα παιδιά που απέκτησαν στην Ολλανδία».

Όμως αυτή η εξήγηση δεν λύνει το μυστήριο. Η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας επισημαίνει πως «οι άνδρες χωρίς ιστορικό μετανάστευσης δεν ψήλωσαν, ενώ οι γυναίκες χωρίς ιστορικό μετανάστευσης παρουσιάζουν πτωτική τάση».

Τα ευρήματα της υπηρεσίας βασίστηκαν σε αναφορές 719.000 ατόμων 19-60 ετών που γεννήθηκαν την Ολλανδία και κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ύψος τους σε ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τη Washington Post, πιθανές εξηγήσεις είναι επίσης οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2007, η αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων ή ακόμα και ο περιορισμός των ζωικών τροφίμων.

Οι μελέτες αυτού του είδους θεωρούνται σημαντικές επειδή αντανακλούν την υγεία του πληθυσμού. Πολυάριθμες προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και κερδίζουν μεγαλύτερους μισθούς. Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Η μετανάστευση είναι απίθανο να παίζει σημαντικό ρόλο, δήλωσε στον Guardian ο Μαζίντ Ετσάτι, ειδικός του Imperial College του Λονδίνου. Όπως εκτίμησε, απαιτούνται μερικά ακόμα χρόνια συλλογής δεδομένων για να επιβεβαιωθεί ότι οι Ολλανδοί όντως τείνουν να κονταίνουν.

Αν αυτό ισχύει, το πιθανότερο είναι ότι σχετίζεται με τη διατροφή, είπε.

Το φαστ φουντ είναι πιθανό να παίζει ρόλο, εκτίμησε ο Γκερτ Στουλπ του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι το μέσο ανάστημα μειώνεται και στις ΗΠΑ.

«Αυτός πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο συρρικνώνονται οι Αμερικανοί: φτωχότερες δίαιτες με περισσότερες θερμίδες αλλά λιγότερα θρεπτικά συστατικά» είπε.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα