spot_img
10.8 C
London
ΑρχικήNotam – Απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού self test στις πτήσεις εσωτερικού για...

Notam – Απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού self test στις πτήσεις εσωτερικού για τους επιβάτες από 4 ετών

Νέα Notam για τις πτήσεις εσωτερικού κυκλοφόρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σύμφωνα με αυτή, αλλάζει το όριο ηλικίας για τους ανήλικους επιβάτες όσον αφορά την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού self test για επιβίβαση.

Από εδώ και στο εξής οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε self test ορίζονται από την ηλικία τεσσάρων ετών έως έντεκα ετών, αντί πέντε ετών έως έντεκα 11 ετών που ήταν σε προηγούμενη οδηγία. Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Τι περιλαμβάνει η νέα notam

Συγκεκριμένα η notam για τα αεροπορικά ταξίδια πτήσεων εσωτερικού στην Ελλάδα προβλέπει τα ακόλουθα:

Οι επιβάτες από 12 ετών και άνω προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

2) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.

3) Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 (rapid test), εντός σαράντα οκτώ ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως έντεκα ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Το ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές στα αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα