spot_img
7.1 C
London
ΑρχικήUber – Δικαστική απόφαση στην Ολλανδία δικαιώνει τους οδηγούς

Uber – Δικαστική απόφαση στην Ολλανδία δικαιώνει τους οδηγούς

Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι και όχι ανεξάρτητοι εργολάβοι και επομένως πρέπει να απολαμβάνουν μεγαλύτερα εργασιακά δικαιώματα, αποφάνθηκε τη Δευτέρα δικαστήριο της Ολλανδίας.

Η απόφαση, σχολιάζει το Reuters, αποτελεί μια ακόμα νίκη για τα συνδικάτα που μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λεγόμενο gig economy, ή «οικονομία της αρπαχτής» σε ελεύθερη απόδοση. Μια παρόμοια δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε φέτος και στη Βρετανία.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ δέχτηκε το σκεπτικό της Ομοσπονδίας Ολλανδικών Συνδικάτων, η οποία υποστήριξε ότι οι οδηγοί είναι στην πραγματικότητα υπάλληλοι εταιρείας ταξί και επομένως δικαιούνται τις ίδιες αποδοχές και παροχές ασθένειας.

Η Uber ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα ασκήσει έφεση και ότι «δεν έχει σχέδια να απασχολήσει οδηγούς στην Ολλανδία».

«Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση επειδή γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί στη συντριπτική πλειονότητά τους επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι» δήλωσε ο Μόριτς Σένφελντ, γενικός διευθυντής της Uber στην Βόρεια Ευρώπη. «Οι οδηγοί δεν θέλουν να παραιτηθούν από την ελευθερία να επιλέγουν το εάν, το πότε και το πού θα εργάζονται» υποστήριξε.

Το δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι οι οδηγοί που εξυπηρετούν τους πελάτες της Uber καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τον κλάδο των ταξί.

«Η νομική σχέση ανάμεσα στην Uber και τους οδηγούς της παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης εργασίας» αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η οποία προβλέπει αναδρομικές αποζημιώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων χαιρέτισε την απόφαση. «Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί θα λάβουν υψηλότερες αποδοχές και περισσότερα δικαιώματα στην περίπτωση απόλυσης ή ασθένειας, για παράδειγμα» εξήγησε ο Ζακάρια Μπουφάνγκατσα, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης την εταιρεία πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών ταξί.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα