«Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά» σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις που αυξήσεις «φωτιά» των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα κ.α.

Εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έρχεται σήμερα να καταγράψει επισήμως την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μεγάλη αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αποτυπώνει τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, σε καύσιμα και στο κόστος ενέργειας. Ανατιμήσεις που ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ναρκοθετούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

»Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει εμφατικά και τα ευρήματα της έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε χθες, στην οποία αποτυπώνεται υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που αύξησε τις τιμές του το προηγούμενο διάστημα, αλλά και υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα.

»Όταν λοιπόν οι αριθμοί συμφωνούν με την πραγματικότητα είναι η ώρα η Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις εμμονές της, περιμένοντας την αυτορρύθμιση της αγοράς και να παρέμβει αποφασιστικά για να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα».

Ανήμπορη να αντιδράσει

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε:

«Την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται στην αγορά και πλήττουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει. Την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μεγάλες ανατιμήσεις βασικών αγαθών, την αύξηση της βενζίνης και του ηλεκτρικού, οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφοροι. Τώρα χρειάζονται μέτρα για να σπάσουμε τη συνωμοσία της ακριβείας».