spot_img
7.1 C
London
ΑρχικήΕΚΤ – Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό

ΕΚΤ – Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Στη δυναμική πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης στάθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ομιλία της μετά το πέρας του σημερινού συμβουλίου, στο οποίο αποφασίστηκε μια ευέλικτη και μετριοπαθής μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής.

Το ύψος της αναπροσαρμογής, ήτοι του tapering, θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές κυρίως με φόντο την πανδημία.

Στο τελευταίο αναφέρθηκε και η κυρία Λαγκάρντ, η οποία αν και εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το γεγονός πως πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί, μειώνοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας, «η παγκόσμια διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα των οικονομιών».

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι δηλαδή πάνω από το αναμενόμενο και κατά την κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να συνεχιστεί στον ίδιο δυναμικό ρυθμό και κατά το τρίτο τρίμηνο. Έκανε δε, συγκεκριμένη αναφορά στην άνοδο των καταναλωτικών δαπανών, την ανάρρωση του κλάδου των υπηρεσιών αλλά και του μεταποιητικού τομέα, καθώς και τη ραγδαία βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Υψηλότερη η ανάπτυξη

Η ΕΚΤ, στις νέες επίσημες εκτιμήσεις της, κάνει λόγο για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στο 5% φέτος, στο 4,6% το 2022 και στο 2,1% το 2023. Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε επί τα βελτίω αναθεώρηση για τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, και διατήρηση των ποσοστών για το 2022 και 2023 στα ίδια επίπεδα.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε πως η τωρινή αυξητική τάση του δείκτη θεωρείται ότι θα είναι παροδική, με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων να γίνεται σταδιακά.

Αυξημένος και ο πληθωρισμός

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3% τον Αύγουστο και σύμφωνα με την Γαλλίδα πρόεδρο της ΕΚΤ «περιμένουμε πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο φθινόπωρο, πριν αρχίσει να μειώνεται από την ερχόμενη χρονιά». Η παροδική άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των ενεργειακών τιμών, αλλά και άλλους επιμέρους παράγοντες όπως η κατάργηση της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία

Στις νέες επίσημες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023, προβλέψεις που συνιστούν ανοδική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, ήτοι εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και ενέργειας, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,3% φέτος, στο 1,4% το 2021 και στο 1,5% το 2023. Ποσοστά που επίσης έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Πηγή: ΟΤ

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα