spot_img
4.7 C
London
ΑρχικήΠανδημία: Ενισχυτικές δόσεις… διχασμού για τον κοροναϊό

Πανδημία: Ενισχυτικές δόσεις… διχασμού για τον κοροναϊό

Περισσότεροι από 6 στους 10 εμβολιασμένους Αμερικανούς (62%) δηλώνουν σε τελευταία δημοσκόπηση της Yahoo News/YouGov κάτι παραπάνω από πρόθυμοι για μία τρίτη, ενισχυτική δόση.

Από τους υπόλοιπους, το 20% το σκέφτεται. Μόλις το 18% το αποκλείει.

Αν και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά πια για «πανδημία των ανεμβολίαστων», η ραγδαία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» προκαλεί φόβο και νέα ανασφάλεια στους ανοσοποιημένους.

Κι αυτό, παρά την ισχυρή κάλυψη που παρέχουν τα εγκεκριμένα εμβόλια σε μία σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο από την Covid-16.

Τη σύγχυση επιτείνει η δημόσια πλέον συζήτηση για το πόσο τελικά διαρκεί η περίοδος ανοσίας και για την αναγκαιότητα μιας ενισχυτικής δόσης.

Στις ΗΠΑ, τη συζήτηση άνοιξαν οι ίδιες οι φαρμακευτικές. Για την ακρίβεια, η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, που ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτημα για άδεια έκτακτη χρήση μιας τρίτης δόσης.

Διίστανται οι απόψεις

Το Ισραήλ ήδη χορηγεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, τρίτη δόση του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου.

Στην αρχές αυτής της εβδομάδας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι εξαιρεί από τη διαδικασία τους καρκινοπαθείς, βάσει νέων δεδομένων.

Είτε λόγω ευρημάτων ότι, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για συμπαγή όγκο «διατηρούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, μετά τον εμβολιασμό» με τις δύο δόσεις. Είτε λόγω πιθανών παρενεργειών σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Η Βρετανία καταστρώνει, αντιστοίχως, σχέδια χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αντίθετα, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάγκης ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος με μία τρίτη δόση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται -προς το παρόν, τουλάχιστον- αρμόδιοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ωστόσο, πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν ήδη υποβάλει μαζικές παραγγελίες για να αντισταθμίσουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις», γράφει ο ιστότοπος Axios.

«Επίσης χώρες, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να δωρίσουν πλεονάζουσες δόσεις, έχουν πλέον κίνητρο να τις κρατήσουν», σημειώνει.

«Νομίζω ότι σίγουρα κινούμαστε προς τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», εκτιμά ο Κρίσνα Ουνταϊακουμάρ, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

Διεύρυνση ανισοτήτων

Ενόσω στις πλούσιες χώρες η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την τρίτη δόση, σε πολλές χαμηλού εισοδήματος χώρες μεγάλος μέρος του πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε μία (συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και άλλων εργαζόμενων «πρώτης γραμμής»).

Στην Αφρική, για παράδειγμα, έχει ανοσοποιηθεί μόλις το 1,5% του πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει ξανά τον κώδωνα κινδύνου για μια -επικίνδυνη για όλους- «πανδημία δύο ταχυτήτων» στον πλανήτη.

Όχι τυχαία, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγέσους, επέλεξε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κρίσιμη συγκυρία.

Κατακεραύνωσε τους μεν φαρμακευτικούς κολοσσούς για «συνειδητή επιλογή να μην προστατέψουν όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη», εν αναμονή παχυλών κερδών από τις ενισχυτικές δόσεις που θα παραχθούν για τα πλούσια κράτη.

Τα δε τελευταία για… στρουθοκαμηλισμό στον «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να ενισχύσουν άμεσα με εμβόλια το πρόγραμμα COVAX.

Εν αναμονή εξελίξεων

«Η συζήτηση γύρω από την ενισχυτική δόση είναι πραγματικά μια κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους των εταιρειών μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει προετοιμασία σε περίπτωση που μπορεί να χρειαστεί» η χορήγησή της, δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, στο δίκτυο CNBC, παραμένοντας για αργότερα τις τελικές αποφάσεις.

«Όμως, το να το μεταφράζει κανείς σε “Χρειαζόμαστε ενισχυτική δόση, θα χορηγηθεί σε όλους”, δεν είναι κατάλληλο. Ακόμα δεν έχουμε εμβολιάσει αρκετά άτομα», πρόσθεσε. Η δε συζήτηση γύρω από την ενισχυτική δόση, τόνισε, «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Σε άρθρο της, πάντως, στους New York Times, η Δρ. Ελίζαμπεθ Ρόζενταλ, αρχισυντάκτρια του ιατρικού ιστότοπου Kaiser Health News, περιγράφει λίγο-πολύτις εξελίξεις στις ΗΠΑ ως προδιαγεγραμμένες.

«Τελικά, είναι απίθανο την απόφαση του FDA να καθορίσει το ερώτημα εάν είναι απαραίτητη μια ενισχυτική δόση», αναφέρει.

Βάσει των «ξεπερασμένων» κανονισμών του αμερικανικού οργανισμού, «οι ενισχυτικές δόσεις δεν θα αργήσουν», εκτιμά, καθώς το βασικό ερώτημα που τίθεται «στην έγκριση ενός φαρμάκου είναι εάν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Η πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, εν τω μεταξύ, παραμένει στο κενό…

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα