spot_img
8.2 C
London
ΑρχικήDeutsche Bank: Ανησυχεί για τον αυξανόμενο πληθωρισμό – Αμφισβητεί την πολιτική της...

Deutsche Bank: Ανησυχεί για τον αυξανόμενο πληθωρισμό – Αμφισβητεί την πολιτική της Fed

Η Deutsche Bank έγινε η τελευταία προσθήκη στην μακριά λίστα των θεσμικών παραγόντων της αγοράς που εκφράζουν ανησυχία για τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η γερμανική τράπεζα, μάλιστα, προχώρησε ακόμη παραπέρα προειδοποιώντας ότι η στροφή της προσοχής στα πακέτα τόνωσης και η απόρριψη των φόβων περί πληθωρισμού θα αποδειχθεί λάθος, αν όχι βραχυπρόθεσμα, τότε από το 2023 και μετά.

Ο πληθωρισμός μπορεί να δείχνει σαν ένα πρόβλημα που θα εξαφανιστεί, όμως είναι πιθανότερο να επιμείνει και να οδηγήσει σε κρίση τα επόμενα χρόνια, όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι της Deutsche Bank. Ειδικότερα, η ανάλυση βάζει στο κάδρο της κριτικής την Federal Reserve και το νέο πλαίσιο ανοχής υψηλότερου πληθωρισμού για χάρη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αμφισβητούν την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική μέχρις ότου ο πληθωρισμός δείξει βιώσιμη άνοδο και επισημαίνουν ότι η πολιτική αυτή θα έχει τρομερό αντίκτυπο. «Οι συνέπειες της καθυστέρησης θα είναι μεγαλύτερη αναταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας απ΄ό,τι εάν η Federal Reserve αποφάσιζε να αναλάβει δράση,» τόνισε ο Ντέιβιντ Φόλκερτς-Λάνταου, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ύφεση και να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές».

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι τα επιθετικά πακέτα τόνωσης και οι ουσιώδεις οικονομικές αλλαγές θα επιταχύνουν τον πληθωρισμό και θα καταστήσουν την Federal Reserve απροετοίμαστη για να επιλύσει το πρόβλημα. «Ισως χρειαστεί περισσότερο χρόνο, μέχρι το 2023, όμως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει. Και ενώ είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτή η υπομονή οφείλεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Fed προς περισσότερο κοινωνικούς στόχους, αγνοώντας τον πληθωρισμό, ωστόσο αφήνει την παγκόσμια οικονομία να κάθεται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα,» έγραψε ο Φόλκερτς-Λάνταου. «Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός, ειδικά για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία».

Η εκτίμηση της Deutsche Bank ξεφεύγει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς. Η πλειονότητα της Wall Street συμφωνεί με την άποψη της Federal Reserve ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι περιοδικές και αμφισβητούν ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής σύντομα.

«Ποτέ πριν δεν είδαμε τέτοιο συντονισμό σε επεκτατική δημοσιονομκή και νομισματική πολιτική. Αυτό θα συνεχιστεί καθώς η παραγωγή φέρεται να ξεπερνά το δυναμικό της,» έγραψε ο Φόλκερτς-Λάνταου για να προσθέσει: «Γιαυτό αυτή τη φορά είναι διαφορετικά με τον πληθωρισμό.»

Οι αναλυτές της Deutsche Bank καταλήγουν στην εκτίμηση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα προκαλέσουν χάος σε έναν πλανήτη που έχει υπερχρεωθεί στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας.

Πηγή: ΟΤ

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα