spot_img
6.4 C
London
ΑρχικήΜπόρις Τζόνσον: Ανεξάρτητη έρευνα κατά του Βρετανού πρωθυπουργού για ισλομοφοβία

Μπόρις Τζόνσον: Ανεξάρτητη έρευνα κατά του Βρετανού πρωθυπουργού για ισλομοφοβία

O Μπόρις Τζόνσον είχε γράψει άρθρο στην στην Daily Telegraph το 2018 ότι οι γυναίκες με μπούρκα μοιάζουν με «γραμματοκιβώτια» ή «ληστές τραπεζών». Οι δηλώσεις του αυτές σε συνδυασμό με πολιτικές του Συντηρητικού κόμματος ξεσήκωσαν αντιδράσεις, και πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον νυν πρωθυπουργό για ισλαμοφοβία.

Για το θέμα αυτό διατάχθηκε ανεξάρτητη έρευνα. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης του καθηγητή Σουαράν Σινγκ, επικεφαλής της έρευνας, το αντιμουσουλμανικό αίσθημα που έχει καταγγελθεί στους κόλπους του κόμματος εντοπίζεται σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων και σε ατομικό επίπεδο και εκφράζεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την έρευνά του όμως δεν προκύπτει ότι υπάρχει «θεσμικός ρατσισμός» στο Συντηρητικό Κόμμα, ούτε ότι ο κ. Τζόνσον παραβίασε τον κώδικα διαγωγής του κόμματος.

Η έκθεση του καθηγητή Σινγκ επικρίνει τον κ. Τζόνσον αναφέροντας ότι η ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος «οφείλει να θέτει το καλό παράδειγμα για αρμόζουσες συμπεριφορές και γλώσσα».

Ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε αν τα άρθρα του προσέβαλαν ορισμένους, ενώ είπε στην επιτροπή του καθηγητή Σινγκ πως τώρα που είναι πρωθυπουργός δε θα χρησιμοποίησε κάποια από τα προσβλητικά λεγόμενα του παρελθόντος.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα