spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΆδειασε η Μυτιλήνη- Πάσχα στα χωριά για τους περισσότερους Λέσβιους

Άδειασε η Μυτιλήνη- Πάσχα στα χωριά για τους περισσότερους Λέσβιους

Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώθηκε χθες με ιδιαίτερη λαμπρότητα απ” άκρη σ” άκρη σε όλες τις γωνιές της Λέσβου, και με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία
Άδειασε η πόλη της Μυτιλήνης ανήμερα του Πάσχα με τους δημότες της Λέσβου να καταφεύγουν στα χωριά τους για να ψήσουν τον οβελία καθώς εδώ και λίγες ημέρες επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ και τα μπλόκα της αστυνομίας ήταν ελαστικά..
Η Ελλάδα ζει ξανά ένα διαφορετικό Πάσχα λόγω του κορονοϊού, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το φετινό είναι λίγο καλύτερο από αυτό του 2020.
Με παραδοσιακό τρόπο γιόρτασαν στην Λέσβο χθες Κυριακή 02/05/21 το Πάσχα, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας κι αξιοποιώντας την ευκαιρία για ένα φαγοπότι με συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.
Κοκορέτσι, αρνί, κοντοσούβλι. Τα κάρβουνα πήραν φωτιά και οι σούβλες γύριζαν για να ετοιμαστούν τα παραδοσιακά εδέσματα για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα.
Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Λέσβου , όπου τα σπίτια διαθέτουν αυλές, στήθηκε ένα πασχαλινό γλέντι, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τον κορονοιο.
Η σοφή λαϊκή ρήση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία.
Ο εορτασμός του Πάσχα επιβάλλει την απόδραση από την Μυτιλήνη και την επίσκεψη στα χωριά. Έτσι κι έγινε καθώς άδειασε σχεδόν η Μυτιλήνη και γέμισαν ζωντάνια, φωνές, βεγγαλικά και όμορφες μυρωδιές όλα τα χωριά της Λέσβου κάτι που είχε λείψει πέρυσι.
Κόντρα στον κορονοιο και τις απαγορεύσεις οι Λέσβιοι τήρησαν και φέτος τα έθιμα του Πάσχα.
Οι γειτονιές της πόλης καθώς και τα γύρω χωριά γέμισαν με αυτοσχέδιες ψησταριές γεμάτες από τα Πασχαλινά εδέσματα.
Φυσικά και φέτος το καθιερωμένο παραδοσιακό γεμιστό αρνί είχε την τιμητική του, δεν έλειψαν όμως τα κοκορέτσια και άλλες νοστιμιές.
Αρκετοί ήταν και οι πολίτες που, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές θερμοκρασίες, επέλεξαν κοντινές παραλίες για να ψήσουν, κάνοντας ταυτόχρονα και μια βουτιά στη θάλασσα.
Οι Λέσβιοι του έδωσαν και κατάλαβε. Το γλέντησαν με την ψυχή τους, βάζοντας για λίγο στην άκρη την πανδημία που μας έχει κυριεύσει εδώ και ένα χρόνο.
Η μετακίνηση και την Κυριακή του Πάσχα γινόταν με τη χρήση SMS με τον κωδικό «6» στο 13033, ενώ υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν επρόκειτο για υπαίθριο χώρο που σε πολλές περιπτώσεις φυσικά δεν τηρήθηκαν.
spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα