spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΑνάσταση: Επεισοδιακή υποδοχή σε διάφορες περιοχές – Από το ρουκετοπόλεμο στις… μολότοφ...

Ανάσταση: Επεισοδιακή υποδοχή σε διάφορες περιοχές – Από το ρουκετοπόλεμο στις… μολότοφ και τις καραμπίνες

Η Ανάσταση, για δεύτερη χρονιά φέτος γιορτάστηκε με περιορισμούς λόγω της πανδημίας -αν και λιγότερους σε σχέση με πέρσι, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να εμποδίσει, τον κόσμο να την γιορτάσει με λαμπρότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η υποδοχή της Ανάστασης ήταν φαντασμαγορική, σε κάποιες άλλες όμως ήταν επεισοδιακή.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του Νέου Κόσμου, όπου και φέτος ακολουθήθηκε το μάλλον επικίνδυνο έθιμο των τελευταίων χρόνων με βεγγαλικά, φωτοβολίδες αλλά και μολότοφ.

Παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό και την αλλαγή στην ώρα της Ανάστασης, ο Νέος Κόσμος κάηκε και πάλι.

Μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» νεαροί πέταξαν βεγγαλικά και δεκάδες μολότοφ, με τους δρόμους της περιοχής να θυμίζουν για λίγα λεπτά «πεδίο μάχης».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η ρίψη βεγγαλικών είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε δέντρα κοντά στην οδό Λαγουμιτζή στη γέφυρα της περιοχής.

Ήδη, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με τη ρίψη των βεγγαλικών αλλά στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αναλήψεως.

Στο σημείο επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα και κλήθηκαν να δράσουν λίγο μετά τις 21:00.

Το… έθιμο αυτό οποίο λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ τις προηγούμενες φορές δεν είχαν λείψει οι εντάσεις με την αστυνομία, η οποία ήθελε να αποτρέψει το γεγονός.

Δείτε βίντεο

Ήταν με καραμπίνες πίσω από την εκκλησία – Ήθελαν να ρίξουν μπαλωθιές

Αναστάτωση εξάλλου, προκλήθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν την Ανάσταση, στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Αγία Παρασκευή.

Πιστοί που βρίσκονταν στο σημείο για να γιορτάσουν την Ανάσταση είδαν δύο άντρες με καραμπίνες στα χέρια στο πίσω μέρος του ναού και κάλεσαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί μπήκαν ακόμα και μέσα στο ιερό και ενημέρωσαν τον ιερέα ότι έπρεπε να κάνουν έρευνες, Τελικά εντόπισαν τα δύο άτομα στον εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στους δύο περάστηκαν χειροπέδες και με περιπολικό προσήχθησαν στο τμήμα ασφαλείας Αγίας Παρασκευής, όπου τελικά οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι Αρχές βρήκαν και μια χάρτινη κούτα με πλήθος φυσιγγίων.

Οι άνδρες φαίνεται πως υποστήριξαν ότι θα χρησιμοποιούν τις καραμπίνες προκειμένου να ρίξουν μπαλωθιές.

Την ίδια ώρα, και στο ναό του Αγίου Δημητρίου επίσης στην Αγία Παρασκευή, η ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε μέσα σε σάκο μπουκάλια γεμάτα με βενζίνη όπου είχαν ενσωματωμένα δυναμιτάκια.

Ο σάκος εντοπίστηκε δίπλα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Φαντασμαγορικό θέαμα στη Χίο

Φαντασμαγορικό πάντως ήταν το θέαμα στη Χίο και πιο συγκεκριμένα στον Βροντάδο, με τη ρίψη ρουκετών.

Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος, είχε όμως άλλο στόχο και όχι τα καμπαναριά του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής.

Φέτος η ρίψη ρουκετών έγινε καθ ύψος, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Μόλις ο ήχος των καμπαναριών σήμανε μεσάνυχτα, εκατοντάδες ρουκέτες δημιούργησαν ένα μοναδικό υπερθέαμα στον ουρανό του Βροντάδου, δίνοντας το μήνυμα ότι ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από διάφορες καταστάσεις, παραμένει ζωντανό, αντιστέκεται, εξελίσσεται, προσαρμόζεται και επιβιώνει.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν περιοχές της Κύπρου

Με επεισόδια, ρίψη μολότοφ, μπαράζ πυρκαγιών και φωτιά σε περιπολικό σημαδεύτηκε η Ανάσταση, στην Κύπρο.

Από νωρίς, χθες το βράδυ άρχισαν οι κροτίδες και οι φωτιές, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να τρέχει να τις σβήσει, πριν επεκταθούν και προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Νεαροί σε Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό, παραβίασαν τα διατάγματα, που απαγόρευαν τις λαμπρατζιές και το άναμμα φωτιάς, με αποτέλεσμα οι Αρχές να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν, όπως αναφέρει το sigmalive. Φωτογραφίες και βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου φανερώνουν ότι  κυρίως σε Λευκωσία Λεμεσό και Λάρνακα η κατάσταση ήταν τραγική.

Στον Άγιο Νικόλαο, νεαροί έκαψαν περιπολικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, κοντά στα μεσάνυχτα ομάδα νεαρών έκαιγε ελαστικά κοντά στην εκκλησία, όταν στο σημείο μετέβη περιπολικό. Τότε, περίπου 50 άτομα άρχισαν να πετούν κροτίδες και μολότοφ εναντίον τους, με αποτέλεσμα το περιπολικό να τυλιχθεί στις φλόγες.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cyprustimes.com, οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο όχημα βγήκαν εγκαίρως και είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, στην ίδια περιοχή οι αστυνομικοί καταδίωξαν νεαρά άτομα και συνέλαβαν έναν 17χρονο, ο οποίος οδηγήθηκε στο τμήμα, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

Στην περιοχή του Ζακακίου, άτομα που φορούσαν κουκούλες και έριχναν κροτίδες, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών άρχισαν να πετούν πέτρες, κροτίδες και μολότοφ. Μία από τις πέτρες έσπασε το τζάμι του οχήματος.

Την ίδια ώρα περίπου, κοντά στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στον Ύψωνα, άλλη ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά σε όχημα, το οποίου υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο σημείο μετέβησαν οι Αρχές, αλλά οι δράστες είχαν ήδη φύγει από το σημείο.

Στην περιοχή της Μέσα Γειτονιάς κοντά σε ιερό ναό, αστυνομικοί μετέβησαν για έλεγχο μετά από κλήση για ρίψεις κροτίδων και εντόπισαν τρεις εκτοξευτές στο σημείο. Και στον Άγιο Αθανάσιο σημειώθηκε παρόμοιο σκηνικό και κάηκε μοτοποδήλατο.

Οι αστυνομικοί συλλέγουν υλικό από κάμερες και οι έρευνες συνεχίζονται.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα