spot_img
9.3 C
London
ΑρχικήΚοροναϊός : Επιταχύνει στη Θεσσαλονίκη – Μικρότερες λίστες στην Αθήνα

Κοροναϊός : Επιταχύνει στη Θεσσαλονίκη – Μικρότερες λίστες στην Αθήνα

Άνοιγμα νέων κλινών εντατικής σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, αλλά και το ενδεχόμενο να οριστεί ένα νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid, διερευνά τώρα κλιμάκιο του ΟΔΙΠΥ που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Με την πληρότητα στις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας να κυμαίνεται στο 90-92% και τη δυναμική της πανδημίας να δείχνει ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν καλυφθεί και τα τελευταία κρεβάτια που είναι σήμερα κενά, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου.

Για το λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφασιστεί το τελικό σχέδιο που θα ανακοινωθεί είτε την ίδια ημέρα, είτε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η δυναμική της εξάπλωσης του ιού θα είναι αυτή που θα καθορίσει την ανάγκη για ορισμό ενός νοσοκομείου για την κάλυψη μόνο περιστατικών covid, γιατί κατ΄ αρχήν το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη νέων κλινών όπου υπάρχει δυνατότητα σε αίθουσες χειρουργείων ή ανάνηψης.

Ταυτόχρονα, άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ήδη συνεργάζονται για την αποσυμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας της Θεσσαλονίκης, τόσο τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όσο και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα για περιστατικά covid και μη.

Στην Αθήνα

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, επικρατεί μια «εύθραυστη ισορροπία», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι εύχονται η σταθεροποίηση που διαφαίνεται, να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και να μην ανατραπεί η πορεία αυτή.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 100%, υπήρχαν 60-70 περιστατικά covid που χρειάζονταν μια κλίνη εντατικής, και άλλα τόσα, από άλλες παθήσεις πλην covid.

Τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά αυτά έχουν μειωθεί σε 35-40 ημερησίως και για τις δύο κατηγορίες ασθενών (covid και μη) ανεβάζοντας την ημερήσια λίστα αναμονής στα 70-80 άτομα, συνολικά.

Σημαντικό ρόλο στην ανακοπή της επέκτασης της πανδημίας, αναμένεται να φέρουν τα self – test, καθώς ο στόχος τους είναι η αναγνώριση από τους ασυμπτωματικούς ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, προκειμένου να παραμείνουν σε απομόνωση για να μην μολύνουν τον κοινωνικό τους περίγυρο.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα