spot_img
10.7 C
London
ΑρχικήΝ. Νύκτας: “Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι κατάλληλα για εναλλακτικές μορφές...

Ν. Νύκτας: “Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι κατάλληλα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού”

“Αυτή η περίοδος κρίνω ότι είναι η κατάλληλη για τη χάραξη νέας στρατηγικής, καθώς τα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνονται «μοιράζουν την τράπουλα από την αρχή» και όλοι οι «παίκτες» του τουρισμού επανεκκινούν δυστυχώς από το μηδέν. Η περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε εγρήγορση και σε διαρκή επαφή με τους επαγγελματίες του Τουρισμού των νησιών μας αλλά και του εξωτερικού, ώστε να αφουγκραζόμαστε τον παλμό τους και να είμαστε προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις και τις αναγκαίες δράσεις.” δηλώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου κος Νικόλαος Νύκτας.

Είστε αισιόδοξος για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Περιφέρεια σας;

Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος γενικά στη ζωή μου, καθώς θεωρώ ότι μια τέτοια προσέγγιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση ενός εγχειρήματος. Είμαστε σε αυτήν την θέση, διότι διαθέτουμε όραμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά προς την επίτευξη των στόχων που τίθενται μέσω της στρατηγικής της παρούσας περιφερειακής αρχής. Είναι γεγονός ότι δεν κατέχουμε μεγάλο μερίδιο από την πίττα της τουριστικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ωστόσο τα νησιά μας δεν υπολείπονται σε τίποτα από πολλούς άλλους διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Στα νησιά μας απαντώνται αμέτρητες και ποικίλες φυσικές ομορφιές, εξαιρετική γαστρονομική παράδοση και προϊόντα, σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και πάνω από όλα αυθεντική φιλοξενία.  Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά εφόδια που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης κάποια στιγμή θα ευοδωθούν. Εμείς οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους πόρους των προορισμών μας και να αναδείξουμε τα τουριστικά προϊόντα που έχει να προσφέρει το Βόρειο Αιγαίο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, πάντα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας σας για την ανάκαμψη του τουρισμού; Είστε υγειονομικά έτοιμοι να υποδεχθείτε τους τουρίστες;

Είναι γεγονός ότι το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά παγκοσμίως σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα και στον τομέα του τουρισμού. Πλέον προτεραιότητα έχει η υγειονομική ασφάλεια είτε αυτή αφορά στους κατοίκους των προορισμών είτε στους επισκέπτες αυτών.  Αυτή η περίοδος κρίνω ότι είναι η κατάλληλη για τη χάραξη νέας στρατηγικής, καθώς τα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνονται «μοιράζουν την τράπουλα από την αρχή» και όλοι οι «παίκτες» του τουρισμού επανεκκινούν δυστυχώς από το μηδέν. Η περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε εγρήγορση και σε διαρκή επαφή με τους επαγγελματίες του Τουρισμού των νησιών μας αλλά και του εξωτερικού, ώστε να αφουγκραζόμαστε τον παλμό τους και να είμαστε προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις και τις αναγκαίες δράσεις. Η επαφή μας είναι συνεχής και με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και τα γραφεία του στο εξωτερικό δρομολογώντας δράσεις κυρίως διαδικτυακές προκειμένου να διατηρείται αλλά και να ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα των προορισμών μας στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με προωθητικές δράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από πέρσι και απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό. Είναι γεγονός ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη οφείλουν να είναι μεθοδευμένα και προσεκτικά και με γνώμονα ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, αφού δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι με την πανδημία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα νησιά μας διαθέτουν τις απαραίτητες υγειονομικές εγκαταστάσεις και πλήρως εξοπλισμένες νοσοκομειακές μονάδες, προκειμένου να θεωρούνται υγειονομικώς ασφαλείς προορισμοί και βεβαίως είμαστε πεπεισμένοι ότι όπως και πέρσι οι επαγγελματίες και εν γένει οι κάτοικοι  των νησιών μας θα επιδείξουν την προσήκουσα ατομική και επαγγελματική ευθύνη όσον αφορά στην τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Γιατί να επιλέξουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι τουρίστες του εξωτερικού την Περιφέρεια σας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά σημεία για να επισκεφθεί ο κόσμος;

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, βάσει και των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, είναι ότι αυτά ανέκαθεν αποτελούσαν μη κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς ιδανικούς για ταξιδιώτες που επιθυμούν να βιώσουν εμπειρίες αυθεντικές μακριά από την πολυκοσμία των πολύ γνωστών ελληνικών προορισμών. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι κατάλληλα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για όσους αγαπούν τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία, για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα τοπικά ήθη και έθιμα που διατηρούνται ακόμη ζωντανά. Η Λέσβος με τις εναλλαγές του τοπίου και το Απολιθωμένο Δάσος της, η Χίος με τα μεσαιωνικά της χωριά και τη μαστίχα, η Σάμος με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς της χώρους όπως το Ηραίον και το Ευπαλίνειο Όρυγμα, η Λήμνος με τις  αμμοθίνες της και τις αμέτρητες δαντελωτές παραλίες, η Ικαρία με τα πασίγνωστα πανηγύρια της και τους αιωνόβιους κατοίκους της, αλλά και τα μικρά νησάκια ο Άγιος Ευστράτιος, οι Οινούσσες, τα Ψαρρά, και οι Φούρνοι και η Θύμαινα είναι προορισμοί όπου ο κάθε ταξιδιώτης σίγουρα θα βρει κάτι να τον συγκινήσει.

Ο κοινωνικός τουρισμός συμβάλλει ώστε να γνωρίζει ο κόσμος περισσότερα μέρη;

Ασφαλώς. Δεδομένων, των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν δίνεται μια ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που δεν θα είχαν διαφορετικά τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδος. Η Περιφέρεια μας στηρίζει αυτή την δράση και είναι αρκετά τα καταλύματα που ανταποκρίνονται και συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάθε χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσει ο επισκέπτης τις διακοπές του σε ένα από τα νησιά μας.

Έχει βγει κάποιο διαφημιστικό πρόγραμμα σε σχέση με την περιφέρεια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα;

Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ αλλά και τους φορείς τουρισμού των νησιών μας υποστηρίζουμε διαδικτυακές καμπάνιες σε στοχευμένες αγορές και target groups του εξωτερικού. Επιπλέον, έχουμε ήδη ξεκινήσει προγραμματισμό  φιλοξενιών διαμορφωτών γνώμης. Όπως και πέρυσι θα δώσουμε και φέτος έμφαση στον εσωτερική αγορά με διαφημιστικό πρόγραμμα σε στοχευμένα μέσα κεντρικά και περιφερειακά

Τι πρέπει να περιμένουμε το 2021 όσον αφορά τον τουρισμό; Θα κερδίσουμε το στοίχημα;

Το 2021 είναι εξ’ ορισμού μια ιδιαίτερη χρονιά. Από την μια έχουμε τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, από την άλλη όμως υπάρχει μια διάχυτη και έντονη επιθυμία να κοινωνικοποιηθούμε, να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε και να βγούμε επιτέλους από το τέλμα και τους περιορισμούς. Επιπλέον, ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού λειτουργεί θετικά για την άρση της ανασφάλειας και την ανάδυση της ανάγκης για ταξίδι και αναψυχή. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι η φετινή σεζόν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, την δυσπιστία πολλών, και σε ένα πλαίσιο προγραμματισμού της “τελευταίας στιγμής”, θα είναι ένα βήμα εμπρός για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη ανάληψης ενός τόσο σημαντικού Τομέα για την οικονομία της Περιφέρειας; Αποτελεί για εσάς πρόκληση και ευθύνη και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο Τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης κι ευημερίας των  νησιών μας. Βεβαίως, η ευθύνη ανάληψης ενός τόσο σημαντικού και νευραλγικού τομέα είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση, την ανάπτυξη συνεργειών και διαλόγου για την διαμόρφωση ενός σχεδίου ενεργειών που στοχεύει στην αποτελεσματική προβολή των προορισμών και την επιτυχή τουριστική ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αγαπώ πολύ τα νησιά μας, όλα ανεξαιρέτως. Είναι ευλογημένοι τόποι και αξίζουν να κατέχουν μεγαλύτερη μερίδα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος. Με ενδιαφέρει λοιπόν, να ξεκολλήσει η Περιφέρεια από τις τελευταίες θέσεις που κατέχει τόσα χρόνια και μαζί με την στήριξη της κυβέρνησης αλλά και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης μας. Απαιτούνται δράσεις κι έργα που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικά τουριστικά προϊόντα και θα επικοινωνήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας. Νησιών μοναδικών, με φιλόξενους ανθρώπους που προσφέρουν τη δυνατότητα ο επισκέπτης να βιώσει μια αυθεντική εμπειρία.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα