spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΑρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων : Προσοχή στις αναρτήσεις, μετά τη διαρροή δεδομένων...

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων : Προσοχή στις αναρτήσεις, μετά τη διαρροή δεδομένων στο Facebook

«Nα περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως» μέσω των προφίλ που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωση καλεί τους πολίτες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μετά τη διαρροή αρχείων 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Αρχή αναφέρει ότι «ένα σύνολο δεδομένων (dataset), τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από το Facebook, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο σε ιστοσελίδα hacking και περιέχει αρχεία 533 εκατομμυρίων ατόμων, τα οποία «με βάση αρχική διερεύνηση» φαίνεται ότι υπεκλάπησαν αρκετό καιρό πριν, αναφέρει.

Προγενέστερα dataset δημοσιοποιήθηκαν το 2018 και το 2019 και αφορούσαν μεγάλης κλίμακας κλοπή δεδομένων από το Facebook, η οποία –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τεχνολογικού κολοσσού- συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018, όταν το FB διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η επίθεση των χάκερ έγινε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και γι’ αυτό τον λόγο το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ.

Το νέο σύνολο δεδομένων φαίνεται να περιλαμβάνει το αρχικό σύνολο δεδομένων για το 2018 (προ ΓΚΠΔ), καθώς και πρόσθετα, μεταγενέστερα αρχεία.

Η Αρχή τονίζει ότι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας, που αποτελεί την επικεφαλής εποπτική αρχή, διερευνά το περιστατικό, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες συνεργασίας των αρχών προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.

Και αναφέρει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα