Ελλάδα Τώρα

Πώς θα διασφαλιστεί ότι μόνο οι πραγματικοί αγρότες θα λαμβάνουν στήριξη

Μια ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική ευέλικτη, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, με παράλληλη στήριξη των πραγματικών αναγκών, προωθείται με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Με τη χάραξη μιας πιο διαισθητικής και καινοτόμου πολιτικής, η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ΚΑΠ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή γεωργία ώστε να έχουμε ευημερούσες αγροτικές περιοχές και παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, η προσωρινή ημερομηνία έναρξης της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου 2023.

Μετά την κατανομή της χρηματοδότησης της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-27 από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, συμφωνήθηκε μεταβατικός κανονισμός για τα έτη 2021 και 2022.

Ο μεταβατικός κανονισμός θα παρατείνει τους περισσότερους από τους κανόνες της ΚΑΠ, που ίσχυαν κατά την περίοδο 2014-20, ενώ παράλληλα θα συμπεριλάβει νέα στοιχεία για την επίτευξη ισχυρότερων οικολογικών φιλόδοξων στόχων και τη διασφάλιση ομαλής μετάβασης στο μελλοντικό πλαίσιο της ΚΑΠ, όπως ορίζεται στις προτάσεις της Επιτροπής.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στην ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ιδίως όσον αφορά τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Ειδικότερα, οι προτάσεις αυτές επιδιώκουν κυρίως:

Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα, η εισοδηματική στήριξη θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ΚΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές ενισχύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης σε εκτάρια. Ωστόσο, η μελλοντική ΚΑΠ οφείλει να δώσει προτεραιότητα στις μικρομεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να ενθαρρύνει την είσοδο γεωργών νεαρής ηλικίας στο επάγγελμα.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

Exit mobile version