spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήNίκη της Google στην πικρή διαμάχη με την Oracle

Nίκη της Google στην πικρή διαμάχη με την Oracle

Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε την Δευτέρα η Google, θυγατρική της Alphabet Inc, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η χρήση πηγαίου κώδικα της Oracle Corp για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Με ψήφους 6 υπέρ έναντι 2 κατά, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει υπέρ της Oracle.

Η Google και η Oracle, δύο κολοσσοί της τεχνολογίας που εδρεύουν στην Καλιφόρνια και έχουν από κοινού ετήσια έσοδα άνω των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονταν σε διαμάχη από το 2010.

Η Oracle προσέφυγε στα δικαστήρια κατηγορώντας την Google για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Oracle ήθελε να ξεκαθαρίσει αν η Google είχε το δικαίωμα να αντιγράψει μέρος της γλώσσας προγραμματισμού Java για να αναπτύξει το δικό της σύστημα Android.

Με την τελική δικαστική απόφαση, η Google γλιτώνει από την καταβολή ενός πιθανότατα μεγάλου ποσού που ζητούσε η Oracle, επικαλούμενη τις ζημίες που υπέστη. Αρχικά, η Oracle διεκδικούσε να της καταβληθούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα όμως με δύο πηγές του Reuters, το ποσό θα μπορούσε να κυμαίνεται στα 20 με 30 δισ. δολάρια.

Η Oracle κατηγορούσε την Google  ότι αντέγραψε 11.330 γραμμές κώδικα, καθώς και τον τρόπο οργάνωσής του, για να δημιουργήσει το Android, χάρη στο οποίο έδρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Το Android, για το οποίο έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια εφαρμογές, χρησιμοποιείται σήμερα στο 70% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε όλον τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η Google από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν αντέγραψε λογισμικό αλλά χρησιμοποίησε στοιχεία της γλώσσας προγραμματισμού Java για να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό.

O ομοσπονδιακός νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία δεν καλύπτει τις «μεθόδους λειτουργίας» και επομένως η Google έκανε ορθή χρήση του κώδικα, έκρινε το δικαστήριο σύμφωνα με το Reuters.

H Google, πάντως, θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο: τον περασμένο Οκτώβριο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία φτάνει το 1 τρισ. δολάρια, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα