spot_img
7.9 C
London
ΑρχικήΚινηματογραφικός Απρίλης με φεστιβάλ και ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν

Κινηματογραφικός Απρίλης με φεστιβάλ και ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν

Μέρες σινεμά, μέρες τέχνης μετά από μήνες ανυδρίας. Πόσες πλατφόρμες και πόσα σήριαλ να αντέξουμε; Τα θερινά σινεμά έχουν ήδη αρχίσει να «αχνοφαίνονται» ανάμεσα στα σχέδιά μας για το καλοκαίρι, αλλά ως τότε η άνοιξη μας καλεί να την δούμε καλλιτεχνικά και σινεφίλ.

1.LiFF

Το LiFF (Larissa International Film Festival – Artfools) πραγματοποιείται εδώ και 13 χρόνια με ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Παράλληλα με το Διεθνές διαγωνιστικό έχει και το μαθητικό με ταινίες μικρού μήκους από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Διεθνές διαγωνιστικό και το Animation βρίσκονται ήδη online ενώ την Πρωταπριλιά άρχισε να προβάλλεται το Ελληνικό διαγωνιστικό με 34 ταινίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται βραβευμένες ταινίες όπως το «Madonna F64.0» του Σταύρου Μαρκουλάκη και ο «Πρώτος Έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη. Την Κυριακή 4/4 ξεκινάει το Αφιέρωμα Επαναστατικά Κινήματα.

2. 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας

Το αγαπημένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει φέτος διαδικτυακά. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο φέτος αποτελείται από τρεις ταινίες, θα δούμε το «Καλοκαίρι του ’85» του πολυβραβευμένου Φρανσουά Οζόν, το βιογραφικό «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ λε Μπομάν, το οποίο αποτελεί και την ταινία έναρξης του φεστιβάλ και το βραβευμένο με Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού (Σαμί Μπουατζιλά) «Ένας Γιος», του Μεχντί Μπαρσαουί. Στο Πανόραμα της διοργάνωσης θα δούμε 18 ταινίες, μία μάλιστα με ελληνικό ενδιαφέρον και φυσικά δεν λείπουν και οι καταξιωμένοι Γάλλοι όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Η λευκή κάρτα του Γαλλόφωνου για αυτήν τη χρονιά δίνεται με τέσσερις ανεξάρτητες ταινίες στο παριζιάνικο φεστιβάλ Champs-Élysées, που γιορτάζει δέκα χρόνια κινηματογραφικής παρουσίας.Το κεντρικό αφιέρωμα της 21ης διοργάνωσης έχει τίτλο: «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις» και δίνει έμφαση στις γαλλικές ταινίες που επέλεξαν γνωστοί Έλληνες σκηνοθέτες και φυσικά από τη διοργάνωση δεν λείπει και το ειδικό τμήμα με νεανικές προβολές. Η πρόσβαση στη πλατφόρμα cinema.ifg.gr θα ανοίξει για την προπώληση εισιτηρίων στις 5 Απριλίου 2021.

3. Philip Glass: O Τέλειος Αμερικανός

Σε ηλικία 75 ετών, μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 20ου αιώνα, ο Φίλιπ Γκλας, συνθέτει ένα νέο έργο γεμάτο συγκίνηση. Ο Τέλειος Αμερικανός, είναι μια παράσταση που εξιστορεί τους τελευταίους μήνες της ζωής του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Σε αντίθεση με τον κόσμο της ευτυχίας που επινόησε, η ύπαρξη αυτού του τέλειου Αμερικανού χαρακτηρίστηκε από δυστυχισμένα νεανικά χρόνια και μια ζωή άκρως αμφιλεγόμενη. Στην παράσταση ακολουθούμε τον Ντίσνεϊ στους τρεις τελευταίους μήνες της ζωής του.

Όπως λέει ο ίδιος ο Φίλιπ Γκλας: «Περιγράφω τις τελευταίες στιγμές του Γουόλτ Ντίσνεϊ και έτσι ξετυλίγονται τα τελευταία χρόνια της ζωής του που είναι πραγματικά τρομακτικά. Πιστεύω ότι δημιούργησε τον πιο διαβρωτικό φανταστικό κόσμο στον πλανήτη μας, αλλά αυτό είναι ταυτόχρονα κάτι συναρπαστικό». Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, με την ορχήστρα και την χορωδία του Teatro Real της Μαδρίτης, σε συνεργασία με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας.

4. Objector/Αντιρρησίας

Με την ευκαιρία της φετινής 35ης επετείου από τη δήλωση του Μιχάλη Μαραγκάκη «Αρνούμαι το στρατό», την πρώτη δημόσια δήλωση αντίρρησης συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους στην Ελλάδα, το Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ Objector για την Ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης Atalya Ben Abba.

Η ταινία ακολουθεί την Atalya στη φυλακή και περαιτέρω, προσφέροντας ένα μοναδικό παράθυρο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από την οπτική μιας νεαρής γυναίκας που αναζητά την αλήθεια και παίρνει θέση για τη δικαιοσύνη.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα