spot_img
7.4 C
London
ΑρχικήΡοκ στην Βουλή: Καρφιά, ρωσικά εμβόλια, η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων...

Ροκ στην Βουλή: Καρφιά, ρωσικά εμβόλια, η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και τo bullying στον Τσίπρα

Όλοι κατά όλων και βολές προς κατά κατεύθυνση φέρνει η κορονο-εποχή στο πολιτικό σκηνικό. Στο μέτωπο της μάχης βρίσκονται η διαχείριση της πανδημίας, τα εμβόλια, το σύστημα υγείας και η οικονομία με τους πολίτες να παρακολουθούν ένα πολύμηνο σκληρό πολιτικό ροκ- παράλληλα με το lockdown διαρκείας- με κορύφωση τις αντεγκλήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αντάλλαξαν φαρμακερές ατάκες και οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από την Φώφη Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να απαντά σε αυστηρό ύφος.

Σφοδρή ήταν η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φώφη Γεννηματά  κατά τη δευτερολογία του, ενώ άφησε αιχμές με αφορμή την απουσία της. Ο πρωθυπουργός όταν ανέβηκε εκ νέου στο βήμα ανέφερε πως ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία. Απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματα τόνισε πως  «Η κα Γεννηματά δεν ακούσατε τίποτα από όσα είπα και αν συγκράτησα καλά τις προτάσεις σας είπατε: «τα κάνατε όλα λάθος», «λύσεις οι προσλήψεις με όλα τα λεφτά» και «ευτυχώς που το ΠΑΣΟΚ τα έκανε όλα καλά στη μεταπολίτευση»» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θυμίσατε τον κ. Τσίπρα, χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και το λαϊκισμό. Να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματός σας φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο». Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lockdown της Ευρώπης. Τόνισε ότι δε ότι μέτρα  πήγαν στράφι και πως δεν πείσατε τους πολίτες, οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση και εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία και την αγορά σε βασανιστικό θάνατο.

Απευθυνόμενος προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και συνέχισε: τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα, ενώ άφησε αιχμές για τα έργα και τις ημέρες του Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας. «Σας διαβάζω ορισμένους τίτλους του Τύπου: «Διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους εκτός ΜΕΘ», «ξεψύχησε χωρίς να έχει βρει κρεβάτι στην εντατική», «λίστα θανάτου για μια θέση σε ΜΕΘ». Αυτά συνέβαιναν κ. Τσίπρα επί τέσσερα χρόνια επί της δική σας διακυβέρνησης χωρίς πανδημία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και μας κουνάτε το δάκτυλο επειδή όντως υπάρχει μια μικρή αναμονή για ΜΕΘ και διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σε συνθήκες πανδημίας». Ειδικά εσείς κ. Τσίπρα στο ζήτημα των ΜΕΘ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός». Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος με τους στίχους του από το «Τσάμικο» όπως αυτός που λέει «κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «ο στίχος αυτός φαίνεται να γράφτηκε για εσάς».

Αναφορικά με την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική εικόνα ανέφερε ότι δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Πρόσθεσε πως το κάνατε και για τα εμβόλια και ανέφερε ότι πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν. Εκτοξεύοντας βολές ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για κόμματα που τρέφονται από την πανδημία. Τόνισε ότι κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια με το νταούλι στο χέρι και πρόσθεσε πως οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό.

Το Success story και η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτηση του είχε ασκήσει σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση, τονίζοντας πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι επιμένει σε ένα success story, την ώρα που οι πολίτες «πεθαίνουν και αγωνιούν». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν θα αμφισβητήσω ότι η κοινωνία έχει ανάγκη μια νέα αισιοδοξία και συνέχισε: Δεν θα δημιουργηθεί όμως με ρητορικά σχήματα και διαγγέλματα, με ανούσιες αντιπαραθέσεις, διώξεις πολιτικών αντιπάλων, ανούσιες δίκες, αστυνομική καταστολή και καταιγισμό προπαγάνδας. Τον εξοργίζουν τον πολίτη όλα αυτά. «Η πραγματικότητα είναι σκληρή για να παίζουμε παιχνίδια πολιτικής επικοινωνίας. Οι πολίτες απαιτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τους καταλάβουμε και να τους σεβαστούμε. Να δράσουμε ακόμα και να παραμερίσουμε υπαρκτές διαφωνίες αν αυτό είναι αναγκαίο για να λύσουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κ. Μητσοτάκη όταν οι πολίτες παρακολουθούν διαχειριστική ανεπάρκεια, αντιφάσεις και μοιράζετε υποσχέσεις σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων για την «Ελλάδα του 2.0″». Καταλόγισε στον πρωθυπουργό, αυταρέσκεια, διαχειριστική ανικανότητα, ιδεοληψία, εχθροπάθεια και εχθρότητα για το ΕΣΥ, λέγοντας ότι «η προσφυγή στη βία των λόγων και έργων σας έχουν καταστήσει πολλαπλασιαστής αυτής της κρίσης. Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης». Αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα και την χαλάρωσή τους, στους θανάτους και τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ καθώς και στο ζήτημα των εμβολίων λέγοντας πως «δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε. Ο μέσος πολίτης αδυνατεί να κατανοήσει τι του λέτε και δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη. Τώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή έρχεται η διαχειριστική ανεπάρκεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αποτυχία της Ευρώπης αλλά χαρακτήρισε «παρατηρητή» τον κ. Μητσοτάκη στο θέμα των εμβολίων. Πρότεινε μεταξύ άλλων να εξασφαλιστούν οι δόσεις των εμβολίων για τον ενεργό πληθυσμό.

Σύγκρουση για το ρωσικό Sputnik – Το bullying και η εθελοδουλία

Σε κόντρα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik μετατράπηκαν οι δευτερολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. «Εισηγείστε να πάρουμε εμβόλια από τη Ρωσία κ. Τσίπρα; Πείτε το» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε  για εθελοδουλία. Στην προτροπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την πρωτολογία του να εξασφαλιστούν ο αναγκαίος αριθμός εμβολίων μετά την αποτυχία της Ευρώπης να το κάνει απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πει ξεκάθαρα αν εισηγείται να πάρει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εμβόλια από τη Ρωσία.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ότι αυτό το κάνει ήδη το Βερολίνο, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πείτε τα στη Γερμανία, στη Μέρκελ, η Μέρκελ το έχει διαψεύσει». «Εισηγείστε να πάρουμε εμβόλια από τη Ρωσία κ. Τσίπρα; Πείτε το» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι και να ήθελε η Ελλάδα να αναζητήσει εμβόλια στη Ρωσία δεν θα έβρισκε κατάλληλες ποσότητες για να προχωρήσει γρηγορότερα ο ρυθμός του εμβολιασμού. «Σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Και να θέλαμε εμβόλια από τη Ρωσία και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε τη διαδικασία την ευρωπαϊκή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ποσότητες» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενδεχομένως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο 140 εκατομμύρια δόσεις μόνο από Moderna και Pfizer που διαπραγματεύεται να προμηθευτεί το Βερολίνο. «Είπατε κ. Μητσοτάκη επίσης ότι ουδείς στην Ευρώπη διανοείται να ανοίξει θέμα εμβολίων πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεν θα αναφερθώ στον Καγκελάριο της Αυστρίας, τον ομοϊδεάτη σας που δήλωσε ότι είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Sputnik».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας στο υπουργικό συμβούλιο είπε να μην περιμένουν την ΕΕ και να κλείσουν συμβόλαια και με άλλες εταιρείες, προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος του Βερολίνου προέτρεψε να αρπάξουμε την ευκαιρία για την παραλαβή του Sputnik.  «Τι εθελοδουλία είναι αυτή κ. Μητσοτάκη; Δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικής τοποθέτησης. Είναι ανάγκη. Τι είναι όλοι αυτοί στη Γερμανία; Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σταματήστε αυτό το bullying. Εσείς είστε δύο φορές ψεύτης και όχι εγώ».

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα