Ελλάδα Τώρα

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάπτυξης : Ζητάμε το σύνολο του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα

Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ το σύνολο των πόρων, 17,8 δισ. επιδοτήσεις 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Κεντρικός κορμός του σχεδίου είναι η δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο προϋποθέσεις όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.

Όπως εξηγήθηκε η μέγιστη χρηματοδότηση του κράτους θα φτάσει το 50%, ενώ για τα έργα δεν θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις. Απαιτείται η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως).

Τα δάνεια θα δοθούν μέσω Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (IFIs) και του Τραπεζικού Συστήματος.

Το σχέδιο έχει τέσσερις κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής ,την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων.

Το σχέδιο είναι εναρμονισμένο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και προσήλωση στους στόχους, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Οι εμβληματικές επενδύσεις

Exit mobile version