spot_img
6 C
London
ΑρχικήΕ.Ε. – Εμβόλια: Μπλόκο στους εκβιασμούς της Αυστρίας 

Ε.Ε. – Εμβόλια: Μπλόκο στους εκβιασμούς της Αυστρίας 

Η προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο των «27», Πορτογαλία, «ενημέρωσε τους πρεσβευτές της Ε.Ε. ότι, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν υπάρχει τρόπος μεμονωμένες χώρες να εμποδίσουν την Ε.Ε. από την αγορά επιπλέον δόσεων εμβολίων από έναν από τους εγκεκριμένους κατασκευαστές», γράφει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος πηγές του.

«Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά τις προμήθειες, ανέφεραν οι δικηγόροι του Συμβουλίου», διευκρινίζει. «Το μοναδικό που απαιτεί ομοφωνία είναι ένα σύστημα κατανομής, που δεν ακολουθεί την αναλογική προσέγγιση, στην οποία έχει συμφωνήσει η Ε.Ε.».

Και κάπως έτσι μπαίνει τέλος στις απειλές της Βιέννης «να ασκήσει βέτο στην κοινή αγορά από την Ε.Ε. επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εάν η Αυστρία δεν πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την παράδοση αυτή», επισημαίνει.

Απειλές στο βρόντο

Η αυστριακή απειλή, όπως αποκάλυψε χθες το Politico, «διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου για την στρατηγική προμήθειας εμβολίων από την Ε.Ε.,  την Παρασκευή». Κι αυτό «παρά το γεγονός», επισημαίνει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, «ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως η Αυστρία έχει σχετικά καλή πορεία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια εμβολίων».

Η διαμάχη μεταξύ Βιέννης και Βρυξελλών πρακτικά παραπέμφθηκε σε μία άτυπη διαιτησία, σε επίπεδο των μόνιμων αντιπροσώπων των «27», οι οποίοι συναντώνται σήμερα.  Ούτως ή άλλως, προσθέτει το δημοσίευμα, «ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήδη δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις αξιώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς, όπως κατέστη σαφές κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη».

«Εμβόλια αλληλεγγύης»

Τώρα, επισημαίνει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, «με την εκτίμηση των νομικών υπηρεσιών να εξουδετερώνει επί της ουσίας την απειλή της Βιέννης» και «με την επιβεβαίωση της αναλογικής προσέγγισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», η πορτογαλική προεδρία εξετάζει τη μελλοντική διάθεση περισσευούμενων δόσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα με την πανδημία.

Στόχος είναι η διάθεση περίπου 3 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων, από τα συνολικά 10 εκατομμύρια που θα παραλάβει η Ε.Ε. μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε όσες χώρες των «27» θα έχουν μέχρι τότε εμβολιάσει λιγότερο από το 45% του ενήλικου πληθυσμού τους.

Η πορτογαλική πρόταση -γράφει το Politico- εστάλη από χθες το βράδυ στις εθνικές αντιπροσωπείες και αναφέρει ότι τα 3 εκατομμύρια «εμβόλια αλληλεγγύης», όπως τα ονομάζει, θα δοθούν στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Σλοβακία και στην Τσεχία.

Εκτός λίστας είναι η Αυστρία, που βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά 1 εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου Sputnik V, παρά το ότι αυτό δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα