spot_img
9.5 C
London
Αρχική«Να γιατί η Σοφία μίλησε τώρα!»

«Να γιατί η Σοφία μίλησε τώρα!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο και η εκπομπή «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» με τον Τάσο Επιτρόπου, είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Όλγα Θεμελή, η οποία ορμώμενη από την η υπόθεση της Σοφίας η έδωσε τις (κατάλληλες) απαντήσεις προς πάσαν κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στα συναισθήματα που δημιουργούνται στο άτομο που δέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και φυσικά τη θέση που πρέπει να κρατά η Πολιτεία σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων η κυρία Θεμελή μίλησε:

Γιατί τώρα και όχι τότε: «Το γιατί μας απασχολεί διαχρονικά. Είναι τρομερό γιατί χούμε ένα έγκλημα που αντιστρέφονται οι ρόλοι και ξαφνικά το θύμα γίνεται θύτης με αποτέλεσμα να μεταφέρεται όλη αυτή η ευθύνη, το αίσθημα της ντροπή, οι τύψεις στο θύμα. Ο φόβος που δημιουργείται στο άτομο από την ντροπή που αισθάνεται, το εάν γίνει πιστευτός, να μην θεωρηθεί ως αντίποινα είναι οι κύριοι λόγοι που το αποτρέπουν από το να μιλήσει. Ένα θύμα για να καταφέρει να μιλήσει πρέπει να περάσει μέσα από συμπληγάδες».

Για την αποσιώπηση του γεγονότος: «Για το θύμα η σιωπή είναι η καταδίκη του. Γι’ αυτό και θεωρείται σαν μια Οδύσσεια με αίσιο τέλος για εκείνους και εκείνες που καταφέρνουν και μιλήσουν. Από την άλλη μεριά, η αποσιώπηση του γεγονότος και φυσικά η συγκάλυψη του είναι ένα ακόμη μεγάλο έγκλημα».

Για τις αλλαγές στην κοινωνία: «Η αυστηροποίηση του νόμου ή μόνο η εφαρμογή του δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο. Η κοινωνία μας δυστυχώς δεν ήταν έτοιμη να ακούσει αυτό το μεγάλο… μπαμ που έγινε. Υπάρχει τεράστια ευθύνη της κοινωνίας. Το κύριο μέλημα είναι να αλλάξει η κουλτούρα μας. Είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε μια κουλτούρα που να βασίζεται στην ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνουμε στη θέση του άλλου/ης και να νιώθουμε τον πόνο του».

Για το ρόλο της Πολιτείας: «Ζούμε σε μια… ωραιότατη πολιτεία η οποία, θεσμοθετεί, υπογράφει και ενσωματώνει πρωτόκολλα, προβλέπονται προστατευτικές διατάξεις και εκδοτικές λειτουργίες, χωρίς όμως να έχουν εφαρμοστεί. Δεν είναι μόνο η υπόθεση της κυρίας Μπεκατώρου είναι και τόσες άλλες που δεν ακούστηκαν».

Για την ευθύνη όλων μας: «Το θύμα θα βγει να μιλήσει μόνο όταν γνωρίζει ότι δεν θα δεχθεί κριτική, δεν θα δεχθεί ερωτήσεις, δεν θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία και με αρωγό τον καλό δεκτή να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Αυτοί οι παράγοντες για τον θύτη είναι αποτρεπτικοί. Ποτέ δεν φταίει το θύμα που δεν μιλάει είναι όλων μας η ευθύνη συνείδησης».

Τέλος κλείνοντας τη συζήτηση η κυρία Θεμελή αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά χαρακτηρίζοντας τα ως «μια εντελώς ανυπεράσπιστη κατηγορία». «Τα παιδιά θεωρούνται κατ’ εξοχήν αναξιόπιστοι μάρτυρες. Τα παιδιά φοβούνται όσο κανείς άλλος. Δυστυχώς η ανώνυμη γυναίκα το ανώνυμο παιδί καταδικάζεται στο σκοτάδι».

Δείτε περισσότερα στο

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

www.ertnews.gr

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα